Скалният орел е една от най-редките птици в България и

...
Скалният орел е една от най-редките птици в България и
Коментари Харесай

Спасиха пострадал скален орел в района на Бачково

Скалният орел е една от най-редките птици в България и по света

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив избави образец от типа „ скален орел “ (Aquila chrysaetos). Птицата е превозена до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лекуване, където експертите от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “ към този момент са поели грижите за нея. Предполага се, че орелът е претърпял случай, обвързван с токов удар при кацане на електропровод. След възобновяване му, той ще бъде пуснат на независимост в региона, където е открит, обясниха от екоинспекцията.

Спасителната акция бе подхваната след получен сигнал на „ зеления телефон “ на Регионална инспекция за опазване на околната среда от жител. Той е намерил бедстващата птица в безпомощно положение край пътя Пловдив – Смолян в региона на с. Бачково, а екоекспертите реагираха неотложно.

Скалният орел е една от най-редките птици в България и по света. Той е измежду най-едрите грабливи птици, срещащи се по нашите земи. Дължината на тялото му е 80-95 см, размахът на крилете – 195-220 см, а тежестта – сред 2,8 и 6,5 кг.

Птицата е уязвим за България тип, предпазен от Закона за биологичното многообразие и включен в Червената книга на България. По данни на Червената книга на България числеността на типа през днешния ден евентуално наброява 120-150 двойки. Заплахи за популацията на скалния орел са унищожаването на естествените местообитания, безпокойството по време на гнездене, бракониерството, отстрелът за препариране и отравянето му посредством нелегално слагане на примамки за вълци, чакали и лисици.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР