Скалният барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с.

...
Скалният барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с.
Коментари Харесай

Осветиха барелеф на Св. Георги, изсечен в скала над разложко село

Скалният барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в канара над с. Елешница от 27-годишен юноша от селото, бе осветлен през днешния ден от отец Костадин, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

На церемонията участваха създателят - 27-годишният Петър Чорев, кметовете на селото Сашо Мицин и общинския Красимир Герчев, доста локални поданици. Барелефът, изсечен през лятото на м.г. за два месеца е с размери 3.80 х 3.30 метра.

„ Изображението е барелеф на свети Георги, направено върху отвесна канара. Размерите му са 3,80 м. височина и 3,30 м. ширина като височината се счита от крилото на змея до върха на копието. Скоро почистихме пътеката до горе. Барелефът е намазан със особено каменно лепило, което да го защищити от климатичните промени. Предстои са се направи пътека със стълби и дървен парапет, най-вероятно ще има видео наблюдаване и кошове за боклуци ”, сподели пред БГНЕС създателят Петър Чорев.

Идеята му пристигнала преди 5 година, до момента в който работил върху стенописите на параклис „ Свети Илия “ в селото. Гледал скалата от прозореца на дома си, и някак си му се виждала някак си незавършена, за това решил върху нея да изобрази Свети Георги. Започнал откакто се върнал от бригада във Англия твърди, че остава в родината си поради сътвореното от него, до което се стига по стръмна пътека. Заради което и водосветът бе отслужен в по-скоро до последните къщи, вместо в подножието на барелефа.

„ Всеки ден гледа това, което съм направил. Сега го осветихме с прожектори с мощ 600 вата и вечерта цялата канара напряко побелява. Завършил съм специалността „ Педагогика на образованието по изобразително изкуство “ в ЮЗУ. Средното ми обучение е със компетентност „ Дърворезба “ и още от дребен се занимавам с изкуство.

Костваше ми изпитание, предпочитание, копнеж. Изработих го близо два месеца – започнах предишното лято на 10 юли, приключих го на 28 август. Единствено татко ми оказа помощ да сглобим скелето, което беше към 3 метра високо и прекарахме кабели за ток.

Изобразих тъкмо свети Георги, тъй като той е на кон и това ми разрешава да употребявам мащабите на скалата, с цел да мога д направя по-голяма комбинация ”, добави създателят на барелефа.

„ Казах на Пепи, че може да разчита извънредно моята поддръжка. Ние помогнахме за разчистването на терена, по този начин и за изработката на осветлението. Още от влизането в Елешница се вижда барелефът. Аз желая да благодаря за упоритостта, с която той работи няколко месеца за изработката на този релеф, който се трансформира в туристическа атракция за Елешница. Обществото има потребност от хора като него, дано свети Георги закриля селото ”, сподели кметът на Елешница Сашо Мицин.

Водосветът отслужи отец Костадин, припяваха му бабите от селото и млади девойки. След водосвета, дамите от женската певческа група „ Зорница ” изпяха няколко национални песни. След което всички бяха почерпени с пита и мед. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР