Сивият лебед е много значително събитие, което обаче е малко

...
Сивият лебед е много значително събитие, което обаче е малко
Коментари Харесай

Какви сиви лебеди в икономиката ни очакват през новата година?

Сивият лебед е доста доста събитие, което обаче е малко евентуално да се случи. Като подобен, те са братовчеди на черните лебеди - определение, обещано от Насим Никълъс Талеб на извънредно редки събития, които са невъзможни за прогнозиране.

Догодина е допустимо да настъпят разнообразни събития, които попадат в класификацията на сиви лебеди. Това е селекцията на macrohive.com, представена от Zero Hedge:
Съединени американски щати вкарва финансови контроли
Посоките, в които се движат капиталите, може да се трансфорат в идващия важен проблем. А откакто през последните години сме очевидци на шовинизъм във връзка с стоките, за какво управляващите да се лимитират само до тях, пишат анализаторите от macrohive.com.

Все отново президента Тръмп към този момент подписа Закона за рационализация на оценката на риска от задграничните вложения, който дава Комитета за задгранични вложения големи пълномощия що се отнася до вложението на външни бизнеси в американски компании. " Например в този момент регулаторът може да стопира избрани транзакции за недвижими парцели и даже придобивания на миноритарни дялове в фирмите. "

Но от тук нататък може регулациите единствено да се стягат. Освен това управляващите в Съединени американски щати имат опцията да смъкват китайските компании от локалните фондови тържища и даже съветниците на Тръмп предлагат сходни дейности, които на процедура биха се трансформирали в финансов надзор.

Ефекти върху пазара: Акциите на китайските компании се сриват; пазарът на рисков капитал в Съединени американски щати се свива.
Банките стопират да работят посредством дълги банкови ваканции
Анализаторите от уеб страницата напомнят далечната 1933 година, когато всички банкови транзакции са спрени от президента Рузвелт в опит да спре банкрутите във финансовия бранш. През март тази година те затварят порти за седмица. А щом може сходна мярка да бъде взета за подобен интервал от време, за какво не за по-дълго?

До " потребността " от сходно деяние могат да доведат доста явления - непредвидена динамичност в инфлацията, потребността от ликвидност от страна на банките, банкрутите по заемите и други.

Ефекти върху пазара: Масови банкрути на фирмите, които нямат достъп до евтиното банково кредитиране; банкови суматохи и банкрути (ако те не бъдат избавени от Федералния резерв); провал на пазарите; заличаване на депозитите, които са били отпуснати под формата на заеми в системата на банкиране с непълен запас.
Ръст на инфлацията в еврозоната
Съвсем допустимо е въздействието на зелените в Германия да нарасне дотолкоз, че те да получат опция да дефинират политиките на страната през 2020 година Ако това се случи, може да се чака фрапантен растеж на държавния бюджет за всевъзможни политики, които да доведат до бюджетни дефицити.

Ако Германия развърже кесията е съвсем несъмнено, че целият южен пояс от страни в Европа ще направи същото. Така междинният бюджетен недостиг в еврозоната може да се изстреля до над 3% от Брутният вътрешен продукт по отношение на по-малко от 1% от Брутният вътрешен продукт през тази година.

Освен това стачките, които се следиха в доста страни и стопански браншове през тази година, евентуално ще станат още по-масови, тъй като всеки ще желае парче от пая. Представителите на някои браншове, да вземем за пример на превоза, имат доста огромни преимущества при договарянията с управляващите, тъй че административното увеличение на заплатите не е изключено.

Същевременно Европейската централна банка продължава да инжектира големи количества в стопанската система, изключително във финансовия бранш. Резултатът от тези явления рано или късно ще е повишението на инфлацията, даже и измерена посредством показателя на потребителските цени. Това може да докара до обезценяване на еврото по отношение на $ и релативно повишаване на външната търговия.

Ефекти върху пазарите: Понижаване на покупателната дарба за европейците и на стандарта на живот; загуба на конкурентоспособност за локалните компании; ниски тласъци за икономисване, т.е. заличаване на опцията за вложения в бъдеще.
Япония се намесва на форекс пазарите
След няколко пакета за стимулиране на стопанската система и поради безспирните опита на централната банка да върне растежа през последните години, които доведоха само до подриване на стандарта на живот в страната, Япония се трансформира в стопански анекдот. Но управляващите несъмнено имат предпочитание да работят.

Те таман оповестиха трети пакет за избавяне на стагниращата стопанска система от 290 милиарда $, вкараха налог върху продажбите и не престават да инжектират юани в стопанската система. Така че идващият ход умерено би могъл да бъде надзор върху валутата или обезценка. Отново.

За финален път страната направи това преди осем години. Това е допустимо да увеличи износа, само че ще има доста тежки последствия върху локалната стопанска система.

Ефекти върху пазарите: Допълнително обедняване на японците и намаление на стандарта на живот, най-много за пенсионерите и хората с закрепени доходи; закъснение на икономиката; загуба на конкурентоспособност на фирмите, които зависят от вносни продукти; спад на потреблението и на производството.
Apple купува Disney
Приходите на Apple в последно време стагнират заради голямата взаимозависимост от продажбите на флагмана iPhone, които се забавят. Неслучайно компанията се пробва да диверсифицира източниците си на доходи с вложението в разнообразни странични услуги, в това число и в лична видеоплатформа - Apple TV.

Но тя е изправена пред разнообразни закани като сериозната конкуренция в стрийминг платформите. " Затова, въпреки че Apple по принцип заобикаля придобиванията, е допустимо през 2020 година те да изгубят самообладание и да поемат по различен път. А каква по-добра цел от Disney? "

Apple разполага с 200 милиарда $ в брой, които ще са съвсем задоволителни за финансирането на самата договорка. А с нея колосът ще получи на тепсия голямо портфолио от имена и нов вход за достъп в колосалния китайски пазар.

Ефекти върху пазарите: Поскъпване на акциите на Disney и Apple; консолидиране на от ден на ден пазарна мощ във втората компания.
Федералният запас отстрани банките като медиатори посредством криптодолар
През последните 30 години финансовият бранш в Съединени американски щати набъбна трагично, само че през днешния ден, поради да вземем за пример внезапното изстрелване на репо лихвите през октомври, се вижда, че кредитните канали имат съществени проблеми. Вероятно идната рецесия ще подтикне Федералния запас да стартира да финансира всички браншове на стопанската система, в това число и посредством цифров $ или криптодолар.

Това ще избегне прекосяването на средствата през банковия бранш в ролята му на медиатор, което ще окаже спомагателен сериозен напън върху представянето на банките в страната. Много от тях към този момент изпитват компликации, а някои от най-големите европейски финансови институции оповестиха в хода на 2019 година, че ще извършат съществени съкращения на чиновниците си.

Ефекти върху пазарите: Банкови банкрути и хиперинфлация в дълготраен проект
Tesla си партнира с Hyundai
2019 година беше тежка за автомобилния бранш и множеството компании регистрираха спад на продажбите. Един от най-големите губещи е Hyundai, чиято пазарна оценка се срина. Затова може да му се наложи да откри сътрудник. Същото важи и за закъсалата (въпреки новооткрития цех в Китай и оповестения подобен край Берлин) Tesla. Затова партньорство сред двете може би не наподобява като толкоз невероятна концепция.

Ефекти върху пазарите: Акциите на двете компании нарастват в кратковременен проект
Атаки с дронове против обекти на Съединени американски щати в Близкия изток
Напоследък бойците в Близкия изток разполагат с все по-съвременни технологии, в това число и с дронове. Това се видя от офанзивите против петролните мощности на Саудитска Арабия. Пробивът и опасността той да се повтори може да доведат до нуждата Съединени американски щати фундаментално да премислят тактиката си в района, а страните в него - от потребността от увеличение на вложенията в отбранителна инфраструктура.

Ефекти върху пазарите: Увеличаване на цената на петрола и на военните разноски на Съединени американски щати
Виртуалната действителност удря транспортния бранш
Виртуалната действителност към този момент дава опция да забележим едно място в тримерен образ, без въобще да вървим до него. С все по-достъпните средства за виртуална действителност, може би хората ще стартират да пътуват още по-малко, изключително до доста отдалечени точки по света. Но освен до тях - към този момент можем да гледаме тримерен концерт в хола си да вземем за пример.

Ефекти върху пазарите: Спад на приходите на транспортните и автомобилните компании
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР