Сивата икономика в България намалява до 21,5%, сочат данни на

...
Сивата икономика в България намалява до 21,5%, сочат данни на
Коментари Харесай

Вицепремиерът Донев: Очакваме 2,5 милиарда лева повече в бюджета като намалим сивата икономика

Сивата стопанска система в България понижава до 21,5%, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според вицепремиера Гълъб Донев Covid рецесията е осветлила забележителна част от стопанската система.

Тези малко над 20 % сива стопанска система у нас костват 10 милиарда лв. по-малко доходи в бюджета пресмятат от работодателската организация. Средноевропейското равнище на скритата стопанска система е сред 10 и 15 на 100, уточни за съпоставяне ръководителят на АИКБ Васил Велев.

" Само с 5% да намелим сивия бранш у нас това значи 2,5 милиарда повече доходи в бюджета и е една постижима цел “.

Най-често срещаните сиви практики са недекларираният труд и заплащането в плик.

" Явлението " пари в плик “ постоянно е предизвиквало яд в мен, тъй като тази порочна форма на претовареност лишава служащите от техните права, визира продуктивността и качеството на труда, отразява се отрицателно върху бюджета и пенсионната система “, съобщи вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев.

Той добави, че поддръжката в Covid рецесията е повлияла за изсветляването на недекларираната претовареност.

" Социално-икономическите ограничения за опазване на заетостта и приходите и за поддръжка на бизнеса са ефикасни и използвани за тези браншове от стопанската система, които се развиват на ярко. Мерките имат своя значителен принос за спомагателното изсветляване на стопанската система “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР