Сивата икономика е намаляла с близо 15 процентни пункта за

...
Сивата икономика е намаляла с близо 15 процентни пункта за
Коментари Харесай

Сивата икономика у нас е намаляла с близо 15% за около 10 години

Сивата стопанска система е намаляла с близо 15 процентни пункта за към 10 години. За 2019 година тя е към 21 %, сподели ръководителят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на формалната гала на премиите "Икономика на ярко " за 2020 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Велев напомни, че през 2010 година така наречен "композитен показател ", който демонстрира размерът на сивата стопанска система, е бил към 36 %. Процентът на сивата стопанска система през спешната и пандемична 2020 година ще е подготвен в края на годината, когато през ноември излязат последните данни от статистиката, посочи той.

Служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев добави, че към този момент има резултати, които демонстрират, че младите и образовани хора не са съгласни да работят без трудови контракти или такива, в които формалната заплата е в един размер, а импровизирано получават в допълнение средства в плик "под масата ". По думите му това дава вяра, че работещите и работодателите, които желаят да бъдат на "светло ", ще допринесат за по-доброто бъдеще и развиване на българската стопанска система.

Той добави, че 2020 година е годината, която е "белязана " от ковид. Според него този вирус е съдействал за това още повече да бъде "изсветлена " стопанската система. Донев посочи, че, когато бизнесът работи почтено и на "светло ", българските жители могат да се усещат по-спокойни и в такава спешна година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР