Ситуацията в туризма в момента може да бъде описана с

...
Ситуацията в туризма в момента може да бъде описана с
Коментари Харесай

Румен Драганов: Не знаем какво ще стане, но сме в пълна готовност за летния сезон

Ситуацията в туризма сега може да бъде разказана с думата резистентност, това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на Института по оценки и разбори в туризма Румен Драганов.

По думите му дребните къщи за посетители, фамилните хотели, дребните корпоративни хотели, балнео, СПА и уелнес туризмът - всичко, което е стъпило на български туризъм, работи на оптимални обороти.

Според Румен Драганов главната основна поука за това по какъв начин върви зимният сезон досега е в три посоки. На първо място са изводите по оценка на предишното - " цялостна злополука в ръководството на предходния министър на туризма, който не можа да сътвори единение в сектора и провали туроператорската и агентска активност и видяхме, че хората не можаха да си получат парите от ваучери, не можа да направи вероятност по какъв начин да се оправя туризмът в рецесия ".

Що се отнася до настоящето положение, означи той, има ограничения, които сработиха, само че те са незадоволителни. Изводът е, че всяко последващо държавно управление би трябвало да доплаща, с цел да не се стигне до фактическа гибел на туризма.

На трето място в края на месец март чакаме да забележим отприщването на това, което ще се случи през лятото. Драганов изрази убеденост, че следва мощен сезон със мощно интернационално присъединяване. Прогнозата е летният сезон да започва в средата на юни, като резултатът ще се види при започване на юли, а върхът ще е през месеците август и септември.

От 17 328 кревати, които са разполагаем, за великденските празници са отворени към 4200, за върха на летния сезон те са към 8600. Зимният сезон върви с към 2000 - 2500 места за настаняване, които работят, разясни шефът на Института по оценки и разбори в туризма.

Той означи, че се следи доста мощен уикендов туризъм, който е засилен и в зимните курорти. Този тип туризъм е от извънредно значимо значение, тъй като основава работни места и усъвършенства локалната стопанска система.

Румен Драганов разяснява новоучредената кооперация на екскурзоводите, която, съгласно него, е доста сполучлива форма в Централния съвет на трудово-производителните кооперации.

Българският туристически съюз може да разпореди на екскурзоводите безвъзмездни беседи по стоте национални туристически обекта. " Става въпрос за 3000 беседи, за които също има обезпечени средства от Министерство на стопанската система и Министерство на туризма ".

Той добави, че сходна кооперация е основана и сред аниматорите, както и кооперация за възобновяване на изгорели хижи, и те се появяват, с помощта на пандемията. Драганов беше безапелационен, че се отпускат пари при разпоредителност.

Директорът на Института по оценки и разбори в туризма акцентира, че сега се разискват ограниченията, които би трябвало да се подхващат неотложно с новото държавно управление, с цел да се възвърне виталността в тези групи и категории, където тя не се вижда.

" Няма да бъде простено нито на в този момент ръководещите, нито на идващите, в случай че те доведат до крах стопански субекти, в това число дребни хора, които са забравени, изоставени от обстановката, която е сега ", безапелационен беше той.

В цялостна подготвеност сме за летния сезон, увери Драганов.

" Не знаем какво ще стане, не сме гадатели, само че сме в цялостна бойна подготвеност. В момента, в който държавните управления на страните от Европейски Съюз решат, че ограниченията по отношение на коронакризата би трябвало да бъдат отстранени, ние сме подготвени да действаме. "

Румен Драганов акцентира, че би трябвало да бъде обезпечена сигурност, само че че няма да бъдат изисквани имунизационни паспорти от хората, които желаят да почиват у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР