Ситуацията в световната икономика изглежда все по-несигурна. САЩ е на

...
Ситуацията в световната икономика изглежда все по-несигурна. САЩ е на
Коментари Харесай

На кои валути да заложим, ако започне глобална рецесия?

Ситуацията в международната стопанска система наподобява все по-несигурна. Съединени американски щати е на нож с съвсем всичките си търговски сътрудници, вкарват се двустранни мита, с което се лимитират опциите за свободен поток на артикули и вложения.

Това ускорява страховете за идна криза и неизбежно ще повлияе и на валутните курсове. Някак естествено се поражда въпросът: кои са най-сигурните валути при световна криза?

При сходен сюжет би трябвало да инвестирате в швейцарски франкове, сингапурски долари, американски долари, японски йени, както и валутите на нововъзникващите пазари, настояват анализатори от JPMorgan Chase & Co.

" Рецесиите се случват, когато кредиторите стартират да желаят парите си назад. Три от първите 4 валути, които би трябвало да притежавате по време на криза, са на страни, които имат извънредно мощни външни позиции ", поучават специалистите на американската банка, представени от Bloomberg.

Йената е най-евтината от рецесионните хеджове, до момента в който сингапурският $ е минимум прелъстителен. Щатският $ ще се възползва от обстановката, защото е нормалната валута за финансиране в света, а останалата част от страните би трябвало да купуват назад долари, когато банките и фирмите се освобождават от задължения по време на рецесиите, изясняват от JP Morgan.

През последните месеци зелените пари порастват по-бързо от предстоящото, защото комерсиалното напрежение ескалира.

Според анализаторите диалозите за криза в този миг са " преждевременни ", въпреки да твъдят, че е " рационално " да се преразгледат проектите за деяние при изключителни обстановки, поради вероятността от по-нататъшно повишаване на комерсиалното напрежение.

Валутите на разрастващите се пазари са изключително податливи на закъснение, като се обезценяват приблизително с 17% за интервал от 2 години, пресичащ началото на криза. Новозеландският $ изрично е най-лошото представящата се измежду най-търгуваните валути в криза, като губи приблизително от 7 до 8%, настояват специалистите.

JP Morgan изследва представянето на валутите по време на последните 5 рецесии. Докато йената исторически има по-малко впечатляващо показване от останалите 3 основни валутни убежища, този път действителният ефикасен валутен курс - мярка, която се наглася към относителната инфлация и комерсиалните потоци - е с 23% под междинната 40-годишна стойност. В съпоставяне с последните 3 рецесии, тя е надценена с 8%, пресмята банката.

Това значи, че японската валута би трябвало да " образува централна част от всяко рецесионно хеджиране ", настояват анализаторите. Банката планува йената да нарастне до 108 йени за $ през септември и 106 през декември. Тази заран тя се търгуваше към 110 йени за $.

Банката настрана съобщи, че доларът би трябвало да усили скорошните си облаги по отношение на еврото след усъвършенстваните стопански данни от еврозоната.

" Тази седмица усилваме общата ни дълга позиция в европейски валутни курсове посредством двойката евро-долар, защото европейските данни изненадващо изпреварват тези на Съединени американски щати и биха могли да поддържат рали от още 1 до 2% в европейския блок ", чакат от JP Morgan.

Забележка: Статията е с осведомителен темперамент и не е рекомендация за взимане на капиталово решение. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР