Ситуацията в професионалния футбол е код червено и рискът да

...
Ситуацията в професионалния футбол е код червено и рискът да
Коментари Харесай

БФС трябва да отвори касата и да спаси първенството

Ситуацията в професионалния футбол е код алено и рискът да бъде прекъснато шампионата е изцяло действителен. Всичко това поради множеството случаи на инфектирани с Covid-19 във футбола ни. До преди два дни имаше четири тима с над 10 играчи. Ако това се бе случило при още един тим в този миг, efbet Лига трябваше да спре за неопределен срок.

Играчите на започнаха да се възвръщат, само че към момента, и имат голям брой инфектирани. " Сините " желаят да се отсрочи дербито с, откакто 16 от играчите са в карантина, а дребна част от тях вероятно ще могат да се върнат към подготвителния развой след 14-дневна пауза, единствено 48 часа преди мача. Проблемът е, че няма никаква гаранция, че поради обстановката в страната няма да има още няколко тима, които да пламнат. Затова несъмнено БФС може да помогне и освен това съществено.

Време е футболният съюз да се намеси, с цел да се доиграят до края на тази календарна година шампионатите на efbet Лига и Втора лига с минимални опасности. Финансовата обстановка на родния футбол е ясна на всички, а поради месеците на международна рецесия и пандемия тимовете в България, които могат да дишат умерено и да си разрешават регулярни проби, са по-малко от пръстите на едната ръка.

Сегашната обстановка е неуместна и на никое място в Европа няма сходна. Футболните тимове вършат тест веднъж в месеца, заплатен от футболната централа. Голяма част от клубовете не могат да си разрешат регулярно проби и сигурно някъде някой е минал метър по български, защото не е имал финансовата опция или тъй като му е в кръвта да не работи по разпоредбите.

Поради това е най-добре БФС да заплаща тестванията на тимовете в оставащите четири кръга от 2020 година, които даже да бъдат при започване на седмицата, да се ревизират след мачовете от кръга и след това ден преди даден мач от идния кръг. Това е практиката на всичките огромни шампионати, в които дадени тимове вършат проби и по три пъти в седмицата, защото имат присъединяване в европейските клубни шампионати.

Само по този метод ще може да се понижи до най-малко възможноста да има всеобщо инфектирани. При състояние, че има футболист с позитивен тест, той ще бъде изолиран, с цел да не болести останалите. Двата теста ще са сред няколко дни и шампионата ще може да приключи доста по-нормално. През февруари 2021 година към този момент доста неща могат да бъдат изменени. Затова е значимо БФС да се намеси в този момент, както прави постоянни проби на националните състезатели. Защото здравето е най-важно, а също по този начин и тъй като разпоредбите на УЕФА го задължават. Няколко милиона идват в БФС поради присъединяване в Лигата на нациите, само че всеки един от играчите, дал позитивна проба по време на лагера, е на грижите на клубния си тим.

Футболната централа би трябвало да подаде ръка на клубовете, които така и така заплащат съществени суми, с цел да вземат участие в родния хайлайф. Само съдийските такси на мач са към 4500 лв., а да не приказваме за защита, осветяване и поддръжка. Ситуацията е изключителна тежка и по тази причина е нужно БФС да вземе решение, с цел да помогне. Особено в този момент, когато и минималният доход от билети не може да бъде употребен от клубовете, откакто стадионите остават затворени.

Наистина едно сходно нещо ще коства несъмнено към 250-300 хиляди лв. на БФС (ако го направи за двете професионални групи), само че поради това, че единствено от санкции през предходната година в мачовете за efbet Лига, Втора лига и Купата на България, в касата са влезнали 900 хиляди лв., не би трябвало да е подобен проблем. Телевизията, която излъчва срещите, е вкарала в сметките на БФС още 650 000. Да не приказваме, че тя заплаща рекордните шест милиона на сезон и надали ще бъде удовлетворена, в случай че шампионата бъде спряно в този момент, когато от ден на ден хора са в карантина и по домовете си или пък да излъчва срещи, в които водещите тимове играят с аварийните си състезатели или юноши, защото главните им футболисти са всеобщо инфектирани.

Предвид големия бюджет от близо 20 милиона на година, които на 70-75% % идват от ФИФА и УЕФА, краткотрайният президент на централа Михаил Касабов и неговите сътрудници е хубаво да измислят ход, с който да се изиграе шампионата и също по този начин да се резервира оптимално здравето на играчите и роднините им.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР