Ситуацията в няколко страни в Централна и Северна Европа остава

...
Ситуацията в няколко страни в Централна и Северна Европа остава
Коментари Харесай

Наводнения и силни валежи в Германия, Дунав преля в Будапеща

Ситуацията в няколко страни в Централна и Северна Европа остава тежка поради наводненията, провокирани от мощни превалявания.

В рамките на 24 часа се чака да паднат до 40 литра на квадратен метър в региона на Бергишес Ланд и Зигерланд в Северен Рейн-Вестфалия, както и в Харц, написа немското издание der Spiegel.

В Долна Саксония са наранени регионите по поречията на реките Алер, Лайне и Везер в южната и централната част на провинцията. Ситуацията там се утежни в четвъртък, откакто дигите не съумяха да устоят на силата на водните маси.

" Експертите от дълго време предизвестяват, че зачестилите рискови метеорологични феномени са свързани с изменението на климата ", сподели министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл, като добави, че „ в никакъв случай до момента не е имало наводняване от подобен мащаб “.

В цяла Германия са мобилизирани спешни екипи, които са в цялостна подготвеност за евакуация, в случай че такава се наложи.
Такава към този момент се е била нужна в дом за възрастни хора в Мепен в северозападна Германия. Общо 52 поданици са били изведени в четвъртък вечерта с поддръжката на Червения кръст. За момента възрастните хора са настанени в болница и други лечебни заведения.В община Ланглинген в окръг Целе (Долна Саксония) към 120 души са напуснали домовете си като защитна мярка.
Ситауцията е не по-малко тревожна в прилежаща Нидерландия, където реките покачиха равнищата си, причинявайки наводнения в някои елементи на страната.



В засегнатите региони са били построени краткотрайни насипи с огромни чували с пясък, с цел да се управлява водния поток.

„ Високите води предизвикват неудобства в разнообразни елементи на страната. Наблюдаваме от близко обстановката и подхващаме ограничения, при положение на нужда “, сподели Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, представен от Euronews.

През вчерашния ден стихия връхлетя и Англия, като провокира безпорядък в пътната мрежа и остави хиляди домове без електричество. Части от страната са затрупани от сняг, има и мощни ветрове и проливни дъждове.

Няколко полета бяха анулирани заради мощния вятър, а на пътуващите с трен беше предложено да заобикалят напредването в някои региони на Острова.



Река Дунав излезе от крайбрежията си в Будапеща в четвъртък, като равнищата на водата доближиха най-високото си равнище от десетилетие, в резултат на пороен дъжд и сняг.

Части от Чехия и Словакия също бяха наранени от тежките стихии и наводнения. Няколко хиляди здания останаха без електриччество навръх Коледа, а поради заплаха от разкъсване на язовирна стена се наложи евакуация на села в Южна Бохемия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР