Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била

...
Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била
Коментари Харесай

САЩ: Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото през 1973 г.

С итуацията в Близкия изток в този момент е по-опасна, в сравнение с е била през последните десетилетия , съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, съобщи ДПА.

" Твърдя, че най-малко от 1973 година насам не сме виждали толкоз рискова обстановка в района като тази, пред която сме изправени в този момент. А евентуално даже и преди този момент. И това е средата, в която действаме ", съобщи Блинкън на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон.

На 6 октомври 1973 година коалиция от арабски страни, водена от Египет и Сирия, атакува ненадейно Израел на Йом Кипур - един от най-свещените дни в еврейския календар. Конфликтът, прочут като Войната Йом Кипур, продължава 19 дни.

Сраженията се водят основно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения. По данни на Израел тогава повече от 2600 негови бойци са били убити, а повече от 7000 са били ранени.

Трима американски бойци бяха убити, а към две дузини други бяха ранени при нахлуване с дрон против американска военна база в Йордания в неделя, което подхрани опасенията за разширение на рецесията в Близкия изток.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че нападението " е осъществено от радикални, подкрепяни от Иран бойни групировки, настоящи в Сирия и Ирак ", и заплаши да предприеме ответни дейности.

В понеделник иранското държавно управление отхвърли да е забъркано в офанзивата.

Опасенията за сигурността в целия Близък изток се усилиха заради продължаващата война на Израел против палестинските бойци на " Хамас " в Газа.

Блинкън предизвести против опитите да се употребява войната на Израел против " Хамас ", с цел да се посее спомагателна неустойчивост в Близкия изток. Той съобщи, че Съединени американски щати ще отговорят на всеки подобен опит " уверено ", само че акцентира, че задачата на американското държавно управление е да предотврати ескалация на напрежението в района. 

От началото на войната в линията Газа сред Израел и ислямистката организация " Хамас " през октомври проиранските милиции правят съвсем ежедневни набези против американски военни бази в Ирак и Сирия. Съединени американски щати отговорят с въздушни удари и в двете страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР