Ситуацията в Близкия изток. 18 жертви, включително дете, и 60

...
Ситуацията в Близкия изток. 18 жертви, включително дете, и 60
Коментари Харесай

Близък изток - ответни удари, евакуация и деескалация на напрежението, възможна ли е тя?

Ситуацията в Близкия изток. 18 жертви, в това число дете, и 60 ранени при израелски удар в Бейрут край най-голямата социална болница в Ливан, оповестиха локалните управляващи.

Хизбула изстреля ответен ракетен залп против Израел. Г в Цезария и увери, че нейната банка ще извърши уговорките си към спестителите след масирани израелски удари против редица филиали. На този декор американският държавен секретар Антъни Блинкен е на следващо посещаване в Израел в опит да реализира деескалация.

Израелската войска насочи нов апел за евакуация на южното предградие на Бейрут поради идни военни интервенции в региона. Израелски самолети са поразили цели на Хизбула наоколо до университетската болница Рафик Харири, само че постройката не е наранена, заяви израелската страна.



Според управата на болничното заведение, няма потърпевши измежду личния състав, само че парчета от тежки боеприпаси са поразили слънчевите панели и фасадата. В непосредственост до комплекса обаче не престават аварийно-спасителните работи след израелските удари в жилищен регион. Съобщава се за рухването на най-малко четири здания. Ръководството на болничното заведение Рафик Харири съобщи, че няма да предприеме евакуация, тъй като са останали единственото здравно заведение в квартала Дахия- цитадела на Хизбула.

Джихад Саадех - шеф на болница " Рафик Харири " : " Бяхме подложени на офанзива. Не знаем дали е била целенасочена или не, само че Израел няма червени линии “.

Израел заяви, че под земята бункер на Хизбула за ликвидирания водач на групировката Хасан Насрала, е издигнат под бейрутската болница Ал Сахел.

Даниел Хагари - представител на израелската войска : " Входът е под постройката ал Махди, а изходът е в болница Сахел. Това е бункерът. В него има стаи, кревати и инфраструктура за дълъг престой и опция за ръководство на бойните дейности. Хизбула са построили този бункер под тази болница. Сега в него има милиони долари в наличност и в злато. Призовавам ливанското държавно управление и интернационалните организации да не разрешават потреблението на тези пари за гнет и набези против Израел. Израелските сили следят комплекса. Не удряме самата болница. Искам да подчертая, че не водиме война с народа на Ливан. Ние сме във война с Хизбула ".



Ръководството на болница Ал Сахел през днешния ден провежда обиколка на публицисти в постройката и дефинира израелските изказвания като " 100 % погрешни ". Институцията е частна и в никакъв случай не е получавала помощ от Хизбула или придвижването Амал, акцентира личният състав.

Халима ал Анан- мед.сестра в болница ал Сахел: " Няма тунели на Хизбула. Имаме два надземни и два подземни етажа. На ниво минус едно има кухня и операционни. На минус две са генераторите, моргата и поддръжката ".



Хизбула отхвърли опцията за договаряния до момента в който сраженията не престават. Основни тематики в диалозите на американския държавен секретар в Израел са връщане на израелските заложници, облекчение на страданията на палестинците в Газа, следвоенното ръководство на анклава, както и израелският отговор на иранското ракетно нахлуване от 1-ви октомври с акцент отбягване на ескалация.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР