Ситуацията се променя всеки ден, но аз продължавам да вярвам,

...
Ситуацията се променя всеки ден, но аз продължавам да вярвам,
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Решенията, касаещи управлението и бъдещето на страната ни, трябва да се взимат само и единствено в България

Ситуацията се трансформира всеки ден, само че аз не преставам да имам вяра, че България има потребност от постоянен кабинет и работещ парламент, с цел да се одобряват всички тези закони, от които зависи дали тази година ще получим още европейски средства. Това сподели вицепремиерът Атанас Пеканов по Българска национална телевизия.

Той отхвърли да разяснява записа от съвещанието на Националния съвет на Политическа партия, само че добави: „ Имаше притеснителни изявления, които може би не ни оказват помощ да си спечелим доверие измежду нашите сътрудници, и това ме тормози. Трябва да имаме вяра и да надграждаме държавната администрация, само че и би трябвало да държим на нейната деполитизация и самостоятелност ", съобщи Пеканов.

Той бе безапелационен, че решенията, касаещи ръководството и бъдещето на страната ни, би трябвало да се взимат единствено и само в България.

По думите му в последните месеци са били направени доста стъпки за приемането на България в „ Шенген ". „ Има терзания в някои страни, които се надявам да сме адресирали. Активно работихме с Австрия, там имат големи терзания по цялата тематика за миграцията ", разяснява Пеканов.

Приемането на механизма за основния прокурор е същината на правосъдната промяна, акцентира вицепремиерът. „ Пише го във всички отчети за господство на закона, които Европа праща у нас. От него зависят и част от европейските средства, които страната ни може да получи. Благодарен съм на постоянния кабинет, който стартира работата по законопроекта и най-много на министър Зарков в служебния кабинет, който завърши плана, съгласува го с Европейска комисия и през вчерашния ден на-накрая бе признат. Но това не е всичко, да не се лъжем - има още работа ", добави вицепремиерът.

Попитан има ли заплаха механизмът да не мине в Конституционния съд, Пеканов уточни, че съгласно него законът е в правната рамка.

Тази година чакаме още две заплащания по Плана за възобновяване и резистентност на стойност към 1,4 милиарда лева, изясни вицепремиерът. Все още не сме получили второто заплащане, защото не сме приели нужните закони. До края на програмата през 2026 година се чака да получим още 8 милиарда лева, само че не би трябвало да позволяваме повече забавяния. „ Имаме да наваксваме още закони от предишното заплащане, с цел да можем да отключим идващите суми. Има прецизни правила. Третото заплащане би трябвало да пристигна през есента, само че първо би трябвало да получим второто заплащане. И по второто, и по третото заплащане чакаме по 1,4 милиарда лв. ", изясни Атанас Пеканов.

По думите му страната ни се оправя относително добре по Плана за възобновяване. „ Получихме първия транш през декември месец. Това е 24% от цялата сума, която ще получим. Това ни слага някъде по средата на всички страни членки. 2,7 милиарда получихме предходната година, остава да получим още 8 милиарда до края на 2026 година Не би трябвало да позволяваме обаче повече забавяния със законопроектите ", акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР