Ситуацията със законността в държавата тежко се влошава – във

...
Ситуацията със законността в държавата тежко се влошава – във
Коментари Харесай

Вигенин: Законността в държавата се руши тежко, опасно и навсякъде

„ Ситуацията със законността в страната тежко се утежнява – във всичките ѝ сфери, това в Народното събрание през днешния ден е единствено един детайл. Но протичащото се не е нито европейска народна власт, нито е съвременна страна - това е една форма на принудително ръководство. Така, както върви, скоро ще стартират да не разрешават наши изявленията по малките екрани, няма да можем да взимаме думата в Народното събрание, няма да има полемики и няма да има правила. Залага се един модел на ръководство и работа на Народно събрание, който е по-характерен за едни властнически, тоталитарни общества, а не за европейска народна власт. И това ние сме го индикирали пред европейските посланици, само че през днешния ден ръководещите ни дават спомагателни причини в тази посока. Българска социалистическа партия няма да останем безучастни. “
Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин пред медии в коридорите на Народното събрание.
Той уточни поредност от фрапиращи нарушавания на правилника за работа, направени по време на днешното парламентарно съвещание: „ Чл. 47 от Правилника споделя, че ръководителят на Народното събрание в изключителни случаи може да предлага нови точки в дневния ред. Преди малко един законопроект беше вкаран в дневния ред по предложение на депутат, а не на ръководителя. “
На второ място, акцентира, че не за пръв път един законопроект се приема на две четения в един ден. „ Но през днешния ден беше подложен нов връх – два законопроекта, признати сутринта, бяха скорострелно обединени в един. След което, без да се даде действително рационален период за правене на оферти за второ четене и в нарушавания на Правилника, бяха вкарани в дневния ред и признати “, уточни Вигенин.
По думите му в директно нарушаване на Правилника, което никой досега не си е разрешавал в практиката на Народното събрание – е била отказаната отмора от името на парламентарна група. „ Изрично в Правилника е казано, че почивката се дава неотложно, а ръководителят дефинира какъв брой дълга да бъде тя, не по-малко от 15 минути “, добави социалистът.
„ Почивка не бе дадена тази заран при безредиците в залата, както би трябвало да бъде и съгласно Правилника, тъй като господин Пеевски не разреши. След това, поисканата от Българска социалистическа партия отмора не беше дадена, тъй като явно Движение за права и свободи не искаше да има такава отмора, трябваше да бъде претупано всичко. Сами си правете изводите що за парламент, що за ръководител на парламент имаме, който работи под диктовката на народни представители, пък били те толкоз необятно известни като господин Пеевски. За нас това не е обикновено “, уточни още Вигенин.
„ Това, което обаче ни провокира да се обърнем още веднъж към вас, медиите, е хипотетичният край на днешното съвещание, в което водещият съвещанието Росица Кирова три пъти закри съвещанието, като освен това разгласи по кое време е идващото съвещание. След което даде отмора от един час. За нас това е изцяло нелегитимно, почивката е дадена откакто съвещанието беше закрито, а явно задачата е силово да се претупа и бюджетът, макар че към момента има част от бюджета, която не е призната от отрасловата комисия. Става въпрос за част от плановете на общините, които би трябвало да бъдат включени в самия бюджет “, съобщи пред медиите Кристиан Вигенин.
Той съобщи позицията на Българска социалистическа партия да взе участие в полемиките по държавния бюджет и измененията в Конституцията. „ Но какви ще бъдат нашите дейности по-късно -  ще обсъдим в парламентарната група, както и с нашите структури. Защото това, което се случва, би трябвало да получи съответен отпор “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР