Ситуацията с въздушния транспорт е сериозна и е необходимо спешно

...
Ситуацията с въздушния транспорт е сериозна и е необходимо спешно
Коментари Харесай

За спешно финансово подпомагане на въздушния транспорт призова Желязков

Ситуацията с въздушния превоз е сериозна и е належащо незабавно финансово подкрепяне на бранша след рецесията с COVID-19. Тази позиция изрази транспортният министър Росен Желязков по време на днешното неофициално съвещание на министрите на превоза на Европейски Съюз.

Видеоконферентната среща бе на тематика " Устойчиво и цифрово възобновяване на транспортния бранш " преглежда последствията от Коронавирус - 19 върху превоза по браншове.

По отношение на доставчиците на аеронавигационно обслужване, министърът прикани Европейска комисия да обезпечи уравновесен и обективен метод при използването на схемата за успеваемост за третия референтен интервал.

Доставчиците на аеронавигационно обслужване би трябвало да имат опция да възстановят разноските си за 2020/2021. Министърът уточни, че е нужен изчерпателен пакет от регулаторни ограничения на ниво Европейски Съюз за резистентен напредък в авиацията.

В региона на сухопътния превоз министърът съобщи, че българската страна предизвиква напъните на Европейска комисия в поддръжка на железопътния бранш и подготовка на законодателно предложение за таксите за достъп до железопътната инфраструктура.

Той изрази поддръжка и по отношение на взаимни начинания за зелен и дигитален железопътен интернационален превоз, както и предлагането за оповестяването на 2021 за година на железопътния превоз. " Необходимо е да се обърне внимание на развиването и насърчаването на комбинирания превоз, който в изискванията на пандемия потвърди своята добавена стойност ", посочи Росен Желязков.

По отношение на развиването на резистентен интернационален товарен авто превоз министърът означи, че се изисква целенасочена европейска финансова поддръжка, защото този тип превоз е гръбнакът на Единния вътрешен пазар.

" Възстановяването и развиването на устойчива транспортна услуга в региона на автомобилния превоз е обвързвана и с нужната правна сигурност за бранша. Призоваваме при крайпътните инспекции да се взема под внимание комплексното използване на разнородните правила и дерогации в страните членки, в интервала на изключителна обстановка ", уточни Росен Желязков.

Той добави, че възобновяване на стопанската система от рецесията с COVID-19 би трябвало да върви в паралел със зеления преход.

" В тази връзка е належащо преосмисляне на част от законодателните начинания. Разпоредби като връщане на транспортните средства на избрана периодичност в страната по определяне биха довели до доста повишение на нездравословните въглеродни излъчвания от автомобилния превоз. Това е в прорез със заложените цели в Зелената договорка. Тези разпореждания следва ясно да бъдат регистрирани като несъвместими с европейските политики и възпрепятстващи сполучливото подсилване на бранша след рецесията ", безапелационен бе министър Желязков.

По отношение на морския превоз България има сериозен прогрес в дигитализацията на информацията и внедряването на цифрови системи за ръководство на корабния трафик и осведомително обслужване, което способства за оправянето с следствията от рецесията, означи Желязков.

По думите на Желязков доникъде на 2022 година българската страна възнамерява да разшири обсега на цифровизацията, като включи и обработката на товарите в пристанищата. Така ще се основат удобни условия за по-нататъшното развиване на мултимодалния превоз. Предстои създаване на системата за електронен продан на информация в българските пристанища (Port Community System), чието внедряване ще усъвършенства доста успеваемостта на морския превоз, изключително при условия, сходни с тези на актуалната рецесия.

" Необходимо е предприемането на незабавни ограничения за бързото възобновяване на морския бранш и минимизиране на загубите. Предложението на българската страна е да бъдат утвърдени схеми за помощ, целящи обезпечаване на ликвидност и достъп до финансиране, както и ограничения за опазване заетостта в сектора, в това число и даване на финансова помощ на засегнатите в бранша компании ", съобщи министър Желязков.

" Облекчаването режима на държавните помощи може да има огромна роля за сполучливата стабилизация и възобновяване на транспортния бранш в кратковременен проект. Това ще разреши активизация на жизнеспособните предприятия. В по-дългосрочен проект от извънредно значение е обезпечаването на нужните вложения. Важен фактор в това отношение е обезпечаването на задоволително по размер финансиране от инструментите на равнище Европейски Съюз, които ще подсигуряват поддръжката за транспортния бранш по резистентен, ефикасен и образован метод ", означи в умозаключение министър Росен Желязков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР