Ситуацията с ремонта на ПАВЕЦ Чаира е тежка. Това каза

...
Ситуацията с ремонта на ПАВЕЦ Чаира е тежка. Това каза
Коментари Харесай

Росен Христов за ПАВЕЦ Чаира: Трябва стратегическо решение - ремонт или цялостно преустройство

" Ситуацията с ремонта на ПАВЕЦ " Чаира " е тежка. " Това сподели служебният  министър на енергетиката Росен Христов пред отрасловата парламентарна комисия, цитиан от БНР. В момента се изготвя отчет дали ремонтът на авариралата предходната година турбина да продължи на място.

Министър Росен Христов изясни, че останалите три турбини са посочили същия проблем като авариралата и добави, че най-евтиният вид е ремонтът на ПАВЕЦ " Чаира " да стане на място и цената му ще е към 2 милиарда лв..

" ПАВЕЦ " Чаира " е основен детайл в българската енергетика и най-после ще би трябвало да се вземе стратегическо решение, в случай че би трябвало да се прави капитален ремонт и има опция да се прави на място с някакъв избран риск - дали го вършим, или вървим по цялостното преустрояване, само че това би трябвало да ви кажа, значи цялостен ров, изваждане на съществуващите системи, вграждането на нови и отначало затваряне. Тоест ние приказваме съвсем за строителство отначало. Ситуацията е доста тежка, неповторим случай в света. Никъде другаде няма такава повреда ", разяснява министърът.

Четири нови нуклеарни реактора до 2050-та година планува тактиката за развиване на нуклеарната енергетика на България, сподели още министър Христов пред отрасловата парламентарна комисия.

Два от реакторите ще бъдат на съществуващата площадка на АЕЦ " Козлодуй ". Други два ще бъдат на площадката в " Белене ". Министър Росен Христов сподели, че е добре да има повече конкуренция за това какъв тип би трябвало да бъдат реакторите:

" Изграждането е синхронизирано с изваждането от употреба на съществуващите 5-ти и 6-ти блок, тъй че в идеалния вид към 2050 година да имаме 4000 мегавата работещи мощности от нуклеарна сила. Относно технологията, моята рекомендация е да не се фокусираме извънредно върху американската страна, а да водим договаряния с няколко стратегически колегата, в това число " Уестингхаус ", " Фраматом ", " Шкода ", IDF, защото това дава конкурентна среда и по-гъвкави благоприятни условия ".

Стратегията си за развиването на нуклеарната енергетика служебният енергиен министър ще показа на конгрес идната седмица, стана ясно още на съвещанието на Комисията по енергетика в Народно събрание.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР