Ситуацията с разпространението на ковид в страната продължава да се

...
Ситуацията с разпространението на ковид в страната продължава да се
Коментари Харесай

Лекари сигнализират, че болниците са под натиск, а човешкият ресурс се изчерпва

Ситуацията с разпространяването на коронавирус в страната продължава да се утежнява. Заболеваемостта в цялата страна към този момент стигна 785 инфектирани на 100 хиляди души население.

Нов връх отчитаме през днешния ден - 6 816 са инфектираните за последните 24 часа. Положителни са 13,5% от направените 50 356 теста. За последното денонощие са умряли 124 души, като над 94% от тях са били неимунизирани. Натискът върху лечебните заведения също се усилва - над 1100 са новоприетите пациенти с коронавирус.

Общият брой на приетите в болница към този момент е 7 325 души. Легла не доближават, само че по-големият проблем е, че лекарите са на лимита на силите си - не доближават медици, сестри и санитари. Това съобщи в " Денят стартира " анестезиологът доктор Иван Колчаков. Той добави, че отговорността за справяне с пандемията е лична.

" Леглата и здравните заведения не лекуват, да не приказваме за зала " Армеец " и такива екзотики. Специализираните екипи, които могат да правят реанимация, експертите като мен, сме огромен недостиг без пандемия, а в този момент ние сме разграничени на групи, които би трябвало да поставят грижи за болните от коронавирус, а в същото време останалите заболявания не са спрели да действат. От тази позиция дефицитът на фрагменти е извънредно изострен ", съобщи доктор Колчаков.

Лекарите припомнят, че при тази вълна има по-добра организация при разпределението на болните, само че все пак лечебните заведения са на лимита на силите си.

" Цялата здравна система е застанала един до друг, с цел да поеме тази тежест - и частни, и общински, и държавни лечебни заведения еднообразно поемат тежестта ", сподели Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Ако отидете на една среща на шефовете на лечебните заведения, ще видите по какъв начин се пробва да се направи организация, с цел да се спасят повече човшеки животи. Ако излезете по улиците, този смут и тази тежка обстановка, която е в българските лечебни заведения не се усеща, добави той.

Лекарите припомнят, че при тази вълна има по-добра организация при разпределението на болните, само че все пак лечебните заведения са на лимита на силите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР