Ситуацията с разпространението на COVID-19 в цялата страна продължава да

...
Ситуацията с разпространението на COVID-19 в цялата страна продължава да
Коментари Харесай

Заболеваемостта в страната от COVID-19 вече е 785 заразени на 100 000 души

Ситуацията с разпространяването на COVID-19 в цялата страна продължава да се утежнява. Заболеваемостта към този момент стигна 785 инфектирани на 100 000 души население. Данните са на Националния център по заразни и паразитни заболявания. За последното денонощие новите случаи са близо 7 000. Лекари, лечебни заведения и учебни заведения са под напън.

Все по-тревожна става картината на разпространяване на болестта у нас. Нов връх отчитаме през днешния ден - 6 816 са инфектираните за последните 24 часа. Положителни са 13,5% от направените 50 356 теста. За последното денонощие са умряли 124 души, като над 94% от тях са били неимунизирани. Натискът върху лечебните заведения също се усилва - над 1100 са новоприетите пациенти с Ковид. Общият брой на приетите в болница към този момент е 7325 души. На този декор заместител здравният министър увери, че за момента проблем с леглата за лекуване на коронавирус пациенти няма. По думите му натискът е единствено върху интензивните. Затова се обмисля разкриването на още 70 кревати. Отбеляза и дефицита на медици, който е на всички места. Най-голям е казусът с анестезиолозите. Обмисля и вид за командироване на екипи от дребни лечебни заведения в огромни.

В Инфекциозна болница в София има 2 отделения за лекуване на коронавирус. В ранния следобяд настанените пациенти с ковид бяха 117, при най-много разкрити кревати 120. Има и 10 инфектирани деца, 2 от тях кърмачета.

" Ситуацията е динамична. Не мога да кажа, че има върнат пациент и някой е върнат, който се нуждае от хоспитализация ", разяснява проф. доктор Татяна Червенякова, шеф на СБАЛИПБ " Проф. Иван Киров " ЕАД, София.

В болничното заведение реанимационни кревати няма.

" Няма задоволително анестезиолози ", подчертава проф. доктор Татяна Червенякова.

Трудно е и е по-трудно и е несравнимо с това, което сме претърпяли досега.

" Специалистите като мен сме огромен недостиг без пандемия, а в този момент ние сме разграничени на групи, които би трябвало да поставят грижи за лечебни заведения от коронавирус, а в същото време останалите заболявания не са спрели да действат. От тази позиция дефицитът на фрагменти е извънредно изострен ", сподели доктор Иван Колчаков, анестезиолог и член на УС на " София Мед "

И въпреки най-сериозен да е казусът с анестезиолозите, медици липсват на всички места, означи заместник-министърът на опазването на здравето Димитър Петров. Затова се обмисля вид за командироване на екипи от дребни лечебни заведения в огромни. За момента интензивни кревати има в АГ-болниците.

" Но те не могат да се употребяват за други. Има още кревати, само че чакаме идващите дни те да свършат, по тази причина задачата е те да се усилят още повече ", сподели доктор Димитър Петров, заместник-министър на опазването на здравето.

Анестезиолози има ли задоволително?

" Искаме да отворим още към 70. Анестезиолози в никакъв случай не е имало задоволително ", добави доктор Петров.

Лекари признават, че при тази вълна има по-добра организация при разпределението на болните, само че все пак лечебните заведения са на лимита на силите си.

По тематиката работиха: Цанка Николова, Альоша Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР