Ситуацията с протестиращите медицински сестри ескалира. След като прекараха нощта

...
Ситуацията с протестиращите медицински сестри ескалира. След като прекараха нощта
Коментари Харесай

Ескалация на напрежение: Медицинските сестри са повече от денонощие в бившия Партиен дом

Ситуацията с протестиращите медицински сестри ескалира. След като прекараха нощта в някогашния Партиен дом, недоволството им се придвижи на перваза на постройката, където имаха несъгласия със чиновниците на Националната работа за защита.

До тежки произшествия не се стигна, а протестиращите се прибраха назад в постройката след договаряния със чиновници на НСО, траяли повече от час.

Над 24 ч. те отхвърлят да изоставен постройката и обявиха, че ще го създадат едвам след среща с представител на държавното управление.
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
Според медицинските сестри, решението да останат в Народното събрание на пл. „ Ал Батенберг “ е било непринудено.

„ Стояхме на перваза. Увериха ни, че няма да ни блъскат. И сега, в който си смъкнах якето, те нахлуха “, описа Бойка Анастасова, която е рехабилитатор и прекара нощта в постройката с още 4 медицински сестри.
НСО за проблема с барикадиралите се сестри: Наши чиновници предотвратиха нелепа покруса (ВИДЕО) От службата приложиха и фрагменти от любителско видео по какъв начин извеждат дамите от перваза на прозореца
Едночасовите договаряния със чиновници на НСО не дадоха резултат, а Бойка Анастасова слезе от прозореца сама.

Снимка: Ладислав Цветков

От Служба за защита са безапелационни, че принуждение не е имало. „ Дърпахме ги, да, с цел да не се качат на прозорците. И ние се опитахме да ги хванем. Те опитваха да излязат на открито, ние се опитвахме да ги оставим вътре “, посочи началникът на НСО бригаден военачалник Красимир Станчев.
Главсекът на Министерство на вътрешните работи: Нямаме право да влизаме в Партийния дом, не закъсняхме с платнището Ивайло Иванов отговори на изказванията на НСО, че гардовете са били оставени сами да се оправят с протестиращите сестри
По думите на военачалник Станчев, с риск за живота си чиновниците на НСО са предотвратили нелепа покруса. Той добави, че органите на реда са отказали подпомагане. От Министерство на вътрешните работи дадоха отговор, че въоръжени служители на реда нямат право да влизат в постройката.
Снимка: Ладислав Цветков

„ Преценихме, че няма заложническа рецесия, терористичен акт, похищение, насила, изрично няма данни за опасност за живота и здравето, на който и да е чиновник вътре и въпраки всичко, взехме всички ограничения – разполагане на полицейски сили към постройката, наблюдаване имаше “, посочи основният секретар на Ивайло Иванов.
Разделение в бяло: БЛС се възмути от протестиращите в някогашния Партиен дом медицински сестри Съсловната лекарска организация дефинира дейностите им като рекет
От Българския лекарски съюз се разграничиха от дейностите на протестиращите медицински сестри. От Здравното министерство пък обявиха, че част от настояванията на сестрите са неизпълними и допълниха, че няма по какъв начин и статутът на търговски сдружения да отпадне.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Никога аз, министър председателят и държавното управление не сме отказвали разговор. Последната ми среща с протестиращите беше единствено преди 9 дни – тогава за следващ път чух нови претенции – за предпазена специалност, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени единствено сестрите от комерсиалната активност на лечебните заведения, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка последваща среща те слагат нови претенции – кое от кое по-неизпълнимо “, разяснява Кирил Ананиев пред публицисти.
Ананиев за митинга на сестрите: Това е директна провокация против държавността По думите на здравния министър, в случай че извърши настояванията на протестиращите, последствията ще бъдат пагубни за системата
Оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води диалози само с законно приетите организации, споделиха още от ведомството.

Протестиращите медицински сестри написаха и декларация с осем съответни претенции. Сред тях – заплата в размер на две минимални хонорари, без търговски сдружения в опазването на здравето, наложителен групов трудов контракт на национално равнище.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР