Ситуацията с Паметника на Съветската армия е като войната в

...
Ситуацията с Паметника на Съветската армия е като войната в
Коментари Харесай

Трайков за Паметника на Съветската армия: СО трябва да реши какво да прави с него

Ситуацията с Паметника на Съветската войска е като войната в Украйна. Независимо дали го назовават специфична военна интервенция – това е война. Независимо дали го назовават монумент за признателност от българския народ – това е пропагандно оборудване, то е основано с такава цел. Това сподели кметът на регион „ Средец ” Трайчо Трайков в предаването „ На фокус “ по Нова телевизия.

Според него страната е изгубила интерес към този обект. „ Държавата няма причина да се интересува от него. Но Столичната община непрекъснато си има проблеми с това оборудване. То е източник на опълчване сред хората – на прочувствено равнище и в чисто физически проект. Постоянно падат някакви плочи, появяват се дупки. Преди две години бе направено градивно проучване, което поискахме от Областната администрация. Тя даже апелира пред съда да не го прави, само че съдът разпореди, че такова проучване би трябвало да бъде направено тъкмо от тях ”, съобщи той.

Трайков публично се е обърнал с писмо към регионалния шеф този монумент да бъде деактуван, т.е. да не бъде държавна благосъстоятелност, а да стане общински. Хора от екипа му са създали съществено изследване в Държавния списък. „ Извадихме и проверихме хиляди документи, с цел да потвърдим, че паметникът дава отговор на условията в Закона за общинската благосъстоятелност от 1996 година, а точно, че в случай че нещо е издигнато с доброволни дарения на жителите – то е общинско. Това, което установихме е, че паметникът е издигнат с доброволни дарения от работен колективи и най-различни хора “, изясни той.

По думите му паметникът не е включен в никакви контракти сред България и Руската федерация. „ Това не е войнишки монумент, не е съветски монумент, тъй че страната би трябвало да се разпореди с него по метода, по който прави с други рискови уреди. А този монумент е рисков. Но тъй като Паметникът на Съветската войска си има посолство, което непрекъснато подвига звук, страната гледа да „ не се бута сред шамарите ”, разяснява Трайков.

Според него този монумент не заслужава да бъде на такова централно място в София. Скулптурните фигури би трябвало да бъдат съхранени, такова е и желанието на създателя им. „ А какво да стане с пространството – това би трябвало да помислят хора с експертиза в градоустройството и парковото обмисляне “, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР