Ситуацията с COVID-19 в момента е динамична, но едва ли

...
Ситуацията с COVID-19 в момента е динамична, но едва ли
Коментари Харесай

Вирусолог за COVID ситуацията: Носенето на маски на някои места е напълно достатъчно за момента

„ Ситуацията с COVID-19 сега е динамична, само че надали ще изисква освен това от носенето на маски на избрани места ”. Това съобщи в студиото на вирусологът от Българска академия на науките професор Радостина Александрова, разяснявайки новите ограничения, които ще бъдат въведени от понеделник в някои региони на страната заради увеличения брой на новозаразените.

„ Мисля, че носенето на маски на някои места за момента, е изцяло задоволително. В началото на пандемията, когато нямахме никаква опция – беше обикновено да разчитаме на затваряне и изолираност. Сега обаче с имунизациите и задоволително здрав разсъдък, мисля, че можем да продължим напред. Не чакам да вървим към нещо, което да изисква друго, с изключение на носенето на маски ”.

„ Ако при започване на пандемията вирусът беше нов за всички и всеки човек, който е бил в контакт с него – имаше действителния късмет да бъде възпален – в този момент обстановката не е такава. В момента, когато вирусът се появи в дадена общественост – той се изправя пред една преграда – по-висока или по-ниска. Това са хората, които имат имунитет. Не можем да кажем съответно какъв брой са тези хора, само че при всички случаи не е по този начин, както беше преди две години. Сега вирусът се усеща вкъщи си единствено измежду един дребен контингент. Това са хората, които имат невисок имунитет ”, акцентира тя. 

По думите й обстановката е динамична, само че се появяват нови разновидности, които съумяват да избягат от имунния отговор и имунизациите. „ В момента подобен е казусът с Омикрон. Той се промъква през имунитета, основан от имунизацията, само че това е една естествена наклонност. Но той протича много по-леко, тъй като хората имат един първичен имунитет. За мен персонално въпросът е да не се стига до някакво трагично заболяване ”.

Според професор Александрова новите подварианти на COVID-19 се популяризират все по-успешно в Европа. „ Най-застрашени са при хората над 65 години, където можем да чакаме и по-тежко боледуване. Затова и апелите за бустерни дози не са инцидентни. Това е методът да бъде обновен имунният отговор и да се поддържа в с напрежение положение, с цел да се пребори. Аз не виждам причина за какво да не можем да продължим живота си обикновено ”.

„ Вирусът еволюира непрестанно, тъй като и той търси метод да оцелее. Да с течение на времето ще ставаме все по-адаптирани, само че никога не трябва да бъде подценяван Омикрон. Нормално е вирусите да се трансформират, а с тях и ние, тъй като сме в непрестанен контакт. Затова е хубаво всеки да се замисли по кое време е боледувал, по кое време е имунизиран, тъй като с времето имунният ни отговор би трябвало да бъде подсещан ”, съобщи вирусологът.

Целия диалог гледайте във видеото. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР