Ситуацията с COVID-19 в момента е динамична, но едва ли

...
Ситуацията с COVID-19 в момента е динамична, но едва ли
Коментари Харесай

Вирусолог: Едва ли ще има нещо повече от носенето на маски

Ситуацията с COVID-19 сега е динамична, само че надали ще изисква освен това от носенето на маски на избрани места. Това счита вирусологът от Българска академия на науките професор Радостина Александрова по отношение на новите ограничения, които ще бъдат въведени от понеделник в някои региони на страната поради нараствания брой на новозаразените.

„ Мисля, че носенето на маски на някои места за момента е изцяло задоволително. В началото на пандемията, когато нямахме никаква опция – беше обикновено да разчитаме на затваряне и изолираност. Сега обаче с имунизациите и задоволително здрав разсъдък, мисля, че можем да продължим напред. Не чакам да вървим към нещо, което да изисква друго, с изключение на носенето на маски “, изясни тя в ефира на Нова телевизия.

„ Ако при започване на пандемията вирусът беше нов за всички и всеки човек, който е бил в контакт с него – имаше действителния късмет да бъде възпален – в този момент обстановката не е такава. В момента, когато вирусът се появи в дадена общественост – той се изправя пред една преграда – по-висока или по-ниска. Това са хората, които имат имунитет. Не можем да кажем съответно какъв брой са тези хора, само че при всички случаи не е по този начин, както беше преди две години. Сега вирусът се усеща вкъщи си единствено измежду един дребен контингент. Това са хората, които имат невисок имунитет “, акцентира експертът.

По думите ѝ обстановката е динамична, само че се появяват нови разновидности, които съумяват да избягат от имунния отговор и имунизациите.

„ В момента подобен е казусът с Омикрон. Той се промъква през имунитета, основан от имунизацията, само че това е една естествена наклонност. Но той протича много по-леко, тъй като хората имат един първичен имунитет. За мен персонално въпросът е да не се стига до някакво трагично заболяване “, изясни проф. Александрова.

Според нея новите подварианти на COVID-19 се популяризират все по-успешно в Европа: „ Най-застрашени са при хората над 65 години, където можем да чакаме и по-тежко боледуване. Затова и апелите за бустерни дози не са инцидентни. Това е методът да бъде обновен имунният отговор и да се поддържа в с напрежение положение, с цел да се пребори. Аз не виждам причина за какво да не можем да продължим живота си обикновено “.

„ Вирусът еволюира непрестанно, тъй като и той търси метод да оцелее. Да с течение на времето ще ставаме все по-адаптирани, само че никога не трябва да бъде подценяван Омикрон. Нормално е вирусите да се трансформират, а с тях и ние, тъй като сме в непрестанен контакт. Затова е хубаво всеки да се замисли по кое време е боледувал, по кое време е имунизиран, тъй като с времето имунният ни отговор би трябвало да бъде подсещан “, сподели още вирусологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР