Ситуацията по източната част на Европа продължава да се нажежава

...
Ситуацията по източната част на Европа продължава да се нажежава
Коментари Харесай

САЩ подсилват източния фланг на НАТО без България

Ситуацията по източната част на Европа продължава да се нажежава вследствие на военно-политическата рецесия в връзките сред Русия и Украйна, която скоро би могла да прерасне в открит въоръжен спор. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа през вчерашния ден заповед за изпращане на нови 3000 американски военнослужещи в Европа, които да бъдат употребявани за укрепване на източния фланг на НАТО. Основната част от тях - към 1700 души от 82-ра въздушнопреносима дивизия, ще бъдат ситуирани в Полша. Формирование от към 1000 души, въоръжени с бронирани бойни машини Stryker, ще бъдат пребазирани от Вилсек, Германия, в прилежаща Румъния. Готовност да изпрати свои войски в Румъния съобщи и Франция, чийто боен министър дойде на публично посещаване в Букурещ. Освен тези сили Съединени американски щати поддържат още 8500 свои военнослужещи в оптималната степен на бойна подготвеност за вероятно изпращане в Европа, ако обстановката по източния фланг продължи да се утежнява.

Разполагането на актуалните подкрепления цели да се изпрати " мощен сигнал към Путин и, почтено казано, към целия свят, че НАТО има значение за Съединени американски щати и за нашите съдружници ", разяснява по този мотив представителят на Пентагона Джон Кърби. " Знаем, че Путин е наежен поради НАТО. Той не крие това. Ние ясно дадохме да се разбере, че ще бъдем подготвени да защитим нашите съдружници в НАТО, в случай че се наложи. Надяваме се да не се наложи ", добави той. От Пентагона прецизират, че подкрепленията ще бъдат изпратени в страните членки, които се усещат застрашени от Русия, и няма проекти да бъдат употребявани за военни дейности в Украйна, ако се стигне до навлизане в страната. Разполагането на американски сили е " разрушителна стъпка, която усилва военното напрежение и понижава опциите за намиране на политическо решение ", разяснява по този мотив съветският зам. външен министър Александър Грушко през организация " Интерфакс ".
Засега без България
За момента формален Вашингтон не е оповестил, че се водят диалози или е реализирана договореност за вероятно разполагане на свои сили в България. В момента на наша територия се намират към 200 американски военнослужещи, които вземат участие в интернационално обучение с българската войска на територията на взаимната база " Ново село ". Ако обаче американската мобилна батальонна група, въоръжена със Stryker-и, се разположи в региона на Румънския град Констанца, тя би могла да бъде изпратена в Североизточна България в границите на 2-3 часа, ако там ненадейно възникне спешна обстановка.

Вчера също по този начин министър-председателят Кирил Петков е провел видеоконферентен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който министър председателят е разяснил концепцията на страната ни за създаване на българска батальонна бойна група, чиито дефицити да се допълват вероятно със съюзнически подкрепления. " Алиансът би трябвало да бъде квалифициран и за вероятно утежняване на обстановката ", се споделя в известието на българското държавно управление, само че с уточнението, че " всяко решение би трябвало да е подкрепено от обществото и държавното управление в съответната страна членка ". Въпреки че страната ни е единствена по източния фланг на НАТО, която не укрепва своята защита със съюзнически сили, Столтенберг въпреки всичко разгласи след диалога, че " България е зает съдружник, който способства за нашата групова защита ". За момента е ясно, че на територията на страната ни след 1-2 седмици ще бъде ситуирана ескадрила от тежки испански бойни самолети Eurofighter, а напролет - и два стелт изтребителя F-35.
Реклама
От щабквартирата на НАТО също по този начин през днешния ден оповестиха, че се чака Русия да разположи в Беларус към 30 хиляди свои военнослужещи, които да вземат присъединяване в взаимни маневри. Планирано е ученията да се проведат сред 10 и 20 февруари и да симулират отразяване на външна експанзия. " Това е най-голямото разполагане на съветски сили в страната от времето на студената война до в този момент с предстоящо присъединяване на 30 хиляди военнослужещи, а също по този начин на сили за специфични интервенции, изтребители Су-35, ПВО-системи С-400 и балистични ракети " Искандер ", способни да носят нуклеарно оръжие ", разяснява Йенс Столтенберг. В Беларус през днешния ден дойде и съветският боен министър Сергей Шойгу, който би трябвало да извърши ревизия на бойните елементи и да се срещне с президента на страната Александър Лукашенко.

Паралелно на посещаване в Украйна пък дойде турският президент Реджеп Ердоган, който предложи да бъде медиатор с Русия за спокойно споразумяване на рецесията. Според украинския боен министър Олексий Резников обаче двете страни са подписали рамково съглашение за произвеждане на турски бойни дронове в Украйна - стъпка, която сигурно ще раздразни Москва. Дори сега украинската войска разполага с стеснен брой турски въоръжени дронове " Байрактар ", които употребява при конфликтите си с проруските сили в сепаратистките райони Донецк и Луганск.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР