Ситуацията около задържането на американския журналист Еван Гершкович обсъдиха основно

...
Ситуацията около задържането на американския журналист Еван Гершкович обсъдиха основно
Коментари Харесай

Русия отхвърля опитите за натиск от САЩ да освободи Гешкович

Ситуацията към задържането на американския публицист Еван Гершкович разискаха главно в четвъртък съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и посланикът на Съединени американски щати в Москва Лин Трейси. 

Това заяви " Интерфакс ", като цитира съветското външно министерство.

Срещата се състоя по искане на американския дипломат .

" По време на разискването на повдигнатия от Трейси въпрос за задържането на американския жител Гершкович в Русия, вниманието на ръководителя на дипломатическата задача беше привлечено към сериозността на обвиняванията против него. Беше очебийно, че той е хванат при съобщи при опит да получи секретна информация, като е употребявал за задачата журналистическия си статут за прикритие на противозаконни дейности, квалифицирани като шпионаж ", се споделя в известието, оповестено на уеб страницата на съветското външно министерство. Беше маркирано също, че опитът на Съединените щати да употребява този случай, с цел да окаже напън върху съветските управляващи и съда, е неправилен ", сподели съветското външно министерство в декларация.

Въпросът за достъп до него на представители на американското посолство, които бяха навреме известени за обстоятелството на задържането, се взема решение, като се вземат поради съществуващата консулска процедура и законодателството на Руската федерация ".
 Руски съд гледа жалбата против ареста на американския публицист на 18 април
Руски съд гледа жалбата против ареста на американския публицист на 18 април

Заседанието ще се организира при закрити врата

Припомняме, че по-рано в четвъртък стана ясно, че съдът в Москва ще прегледа жалбата против задържането на американския публицист на Wall Street Journal Еван Гершкович на 18 април.

31-годишният Еван Гершкович беше задържан предходната седмица в Екатеринбург - четвъртият по величина град в Русия. Това е първият случай на арестуван американски сътрудник по обвинявания в шпионаж от Студената война насам.

Вестникът съобщи, че " изрично отхвърля " обвиняванията и изиска освобождението му.

Малко след ареста на Гершкович, съд в Москва постанови той да остане в следствения арест в московския затвор Лефортово най-малко до 29 май. На това правосъдно съвещание на Гершкович не беше разрешено да се срещне с юриста си, а прокурорите нямаха право да споделят никакви материали по делото.
 Байдън за първи път разяснява ареста на американския публицист в Русия
Байдън за първи път разяснява ареста на американския публицист в Русия

Съединени американски щати не плануват ответни ограничения към този момент

Изслушването на 18 април също ще се организира при закрити врата, защото Русия счита информацията, обвързвана с обвиняванията, за класифицирана.

Федералната работа за сигурност на Русия упрекна Гершкович в опит да получи секретна информация за съветски оръжеен цех. Кремъл твърди, че Гершкович е бил хванат на мястото на престъплението, без да дава повече детайлности.

Арестът на журналиста провокира неодобрение от страна на западни водачи, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който прикани Русия " да го освободи ", и в допълнение обтегна връзките сред Съединени американски щати и Русия, които към този момент са на най-ниското си равнище от десетилетия.

Десетки медийни организации също приканиха Русия неотложно да пусне на независимост Гершкович.
 Съединени американски щати желаят на независимост арестувания в Русия публицист от WSJ
Съединени американски щати желаят на независимост арестувания в Русия публицист от WSJ

Правят се опити за освобождението и на някогашния американски морски пехотинец Уилън, също затворен за шпионаж
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР