Ситуацията на пазара на горива е непредвидима към момента. Това

...
Ситуацията на пазара на горива е непредвидима към момента. Това
Коментари Харесай

Експерт: Ситуацията на пазара на горива е непредвидима

Ситуацията на пазара на горива е непредвидима все още. Това разяснява Мартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията.

" Не знаем каква ще е реакцията на пазарите, както към тавана на за съветския петрол, по този начин и налагането на ембаргото. Една от хипотезите е, че поради налагането на таван на цените, най-вероятно ще има ответна реакция на Русия  и тя ще откаже да търгува с клиенти, които се преценяват с тези условия. Тогава реакцията на търговците е да покачат цените ", изясни Владимиров.

" Русия по този начин или другояче продава на 60 $. ОПЕК реши да задържи индустриалните квоти, с което отхвърля да успокои пазара. ОПЕК сега работи в съдействие с Русия ", разяснява специалистът.

По думите му сега цените са се успокоили.

" През тази година " Лукойл " ще генерира близо 3,5 милиарда $ облага, които няма да бъдат обложени, защото компанията продава през швейцарско сдружение и въобще не попада като търговец на горива ", изясни Владимиров пред NOVA.

Димитър Чичинов, шеф на бензиностанция в Бургас, разяснява, че към този момент цените са относително ниски. " Надяваме се да задържим това състояние. А в случай че паднат още, ще е по-добре за потребителите и бизнеса. Не знам какво да чакам, обстановката е доста динамична ", сподели Чичинов.

Според Владимиров в случай че страната забрани износа на горива от рафинерията и Лукойл, " ще се стигне до шоков спад на цените на горивата ". " Ако не затвори рафинерията, тя ще създава доста повече горива в сравнение с са нужни на локалния пазар. Тоест пазара ще се наводни с горива ", разяснява Владимиров.

" Българската страна желае да разреши износа на съветски горива към трети страни и Европейски Съюз и по този метод да облагодетелства съветската компания да резервира маржа на облагата си на пазара в България ", изясни специалистът.

Той изясни, че за последните 6 месеца вносът в Европа на недопечен петрол от Русия, се е сринал от 2 милиона барела на ден на под половин милион барела на ден. " Към 2 януари единствено България и Унгария, и може би отчасти Чехия, ще внасят съветски нефт ", сподели Владимиров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР