Ситуацията на източната граница на Европа с Русия и Беларус

...
Ситуацията на източната граница на Европа с Русия и Беларус
Коментари Харесай

Външната граница на ЕС: Трафикът е силно ограничен, пропускателни пунктове - затворени

Ситуацията на източната граница на Европа с Русия и Беларус остава напрегната. Полша построява стени и огради по границата, с цел да предотврати неконтролируемата миграция. Трафикът е мощно стеснен, а доста от пропускателните пунктове са изцяло затворени. 

 
На полско-беларуската граница има единствено един работещ граничен пункт, който е за пътнически трафик в Тереспол, а по-късно е граничният пункт в Кукурки. Както на тези гранични пунктове, по този начин и на този с Русия, са въведени ограничавания и към този момент няма туристически трафик. Там е сложена преграда и системата работи вярно. От август 2021 година насам се следи присъединяване на беларуските служби в организирането на нелегално прекосяване на границата. 
Анна Михалска, представител на граничната охрана 

Ситуацията на границата с Беларус се е влошила - освен вследствие на миграционната рецесия, само че и поради политическото и военното напрежение. Живеещите в Полша беларуски жители от опозицията на ръководещия Александър Лукашенко упорстват за повече наказания. 

 
Хората са вкарани в пандиза поради политическите си възгледи, съдилищата не са самостоятелни, няма различен вид, с изключение на да се наложат наказания. Беларуските жители стачкуват против разполагането на нуклеарни оръжия в страната им. Това е същинска опасност за цяла Европа. 
Ян Абадуски, беларуски политически деятел в заточение в Полша

Санкциите, наложени на Русия и Беларус, обаче засягат и полския бизнес в региона на туризма, международния превоз и търговията. Полските бизнесмени са обединили напъните си, с цел да се борят дружно за оцеляване. 

 
Ние сплотяваме предприятията, които са претърпели загуби заради закриването на междуграничния превоз. Повечето от решенията бяха взети за една нощ, даже нямахме опция да се подготвим. Искаме да получим помощ от държавната хазна, с цел да ни бъдат предоставени финансови средства, от които се нуждаем, с цел да оцелеем. 
Евелина Григатович-Шумовска, създател на Алианса на полските бизнесмени " Обединен изток "

Евелина е бизнесмен и ръководи малка компания. Тя е съумяла да си обезпечи финансова помощ от страната за идващите 12 месеца. 

 
В момента при мен работят 68 души. Със затварянето на двата гранични пункта бяха затворени и три от моите офиси, в които имам 23 чиновници. Все още не ми се е налагало да отстранявам никого, тъй като успяхме да получим обезщетение. 
Евелина Григатович-Шумовска, създател на Алианса на полските бизнесмени " Обединен изток "

Магдалена Ходовник: Зад мен е един от затворените гранични пунктове с Беларус. Въпреки това, заради продължаващото напрежение сред Полша и Европейски Съюз, от една страна, и Русия и Беларус, от друга, не се чака в близко бъдеще придвижването тук да бъде обновено.

Магдалена Ходовник, за Euronews, от Бобровники.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР