Ситуацията на фронта и особено в източната Донецка област в

...
Ситуацията на фронта и особено в източната Донецка област в
Коментари Харесай

Русия засилва офанзивата в Източна Украйна

Ситуацията на фронта и изключително в източната Донецка област сега е “изключително сериозна ”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си послание късно в петък. По думите му интензивността на сраженията демонстрира, че Киев се нуждае от спомагателни оръжия, с цел да може да отблъсне възходящия съветски напън.

По-рано тази седмица украинските управляващи оповестиха, че Русия ускорява офанзивата си край Бахмут, където е разположила сериозен брой бойци и оръжия.

“Ситуацията на фронта и изключително в Донецка област – покрай Бахмут и Вухледар – остава извънредно тежка. Окупаторите освен нападат нашите позиции – те преднамерено и методично унищожават градовете и селата към тях ”, сподели Зеленски.

“Артилерия, авиация, ракети. Руската войска няма дефицит на средства за заличаване. И може да бъде спряна единствено със мощ ”, добави той.

По думите на представителя на украинската войска Серхий Череватий борбите във Вухледар са “ожесточени ” и съветските сили към този момент в продължение на месеци “се пробват да реализират обилни триумфи там ”. Вухледар, град с население от към 15 000 души преди съветската инвазия, е от стратегическо значение като информационен възел в Южен Донецк.

В същото време рано в събота Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че съветските войски не престават да настъпват в няколко посоки в Донецка и Луганска област – по-конkретно в посоките на Бахмут, Авдийвка и Новопавливка.

“В купянското, лиманското, запорожското и херсонското направление съперникът се отбранява ”, се споделя в ежедневния отчет на щаба.

По-рано секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов сподели в интервюза Радио Свобода, че Москва се готви за нова атака на 24 февруари, когато се навършва една година от началото на съветската инвазия.

“Сега се готвят за оптималната активизация… и считат, че до годишнината би трябвало да имат достижения ”, сподели Данилов.

На този декор украинският президент още веднъж повтори апела си за спомагателна военна помощ от Запада. По думите му Украйна се нуждае от още 300 до 500 танка .

Досега няколко страни са дали обещание на Украйна общо 321 тежки танка, сподели посланикът на Украйна във Франция Вадим Омелченко по телевизия BFM в петък.

По-рано Полша заяви, че ще изпрати спомагателни 60 танка в Украйна за подсилване на защитата ѝ. Преди това Германия също сподели, че ще даде 14 немски танка “Леопард 2 ” и ще позволи и на други страни да трансферират на Киев танкове от същия модел.

Съединени американски щати и Англия от своя страна дадоха обещание да дадат надлежно 31 танка “Ейбрамс ” и 14 танка “Чалинджър 2 ”.

Източник: Свободна Европа
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР