Ситуацията на финансовите пазари в момента може да се определени

...
Ситуацията на финансовите пазари в момента може да се определени
Коментари Харесай

Къде инвестирани 10 000 лева щяха да ви донесат най-малко загуба тази година?


Ситуацията на финансовите пазари сега може да се избрани с една дума - " кланица ". И за изстрадалите вложители сега, сякаш е доста по-важно кои активи са им донесли по-малка загуба, в сравнение с да мислят за облаги. A в среда на изключителна съгласуваност сред активите, за всички вложители е доста мъчно да се скрият някъде.

Сега ще погледна към представянето на активите от началото на годината и къде 10 000 лв. са донесли релативно най-малки загуби за вложителите.

Ha БФБ

Има метод вложителите да наблюдават представянето на показателя на сините чипове на БФБ - ЅОFІХ, с помощта на индексен фонд основан на него - Eхраt Вulgаrіа Ѕоfіх. От началото на годината акциите на фонда са изгубили 28.8% от цената си. Това значи, че вложени 10 000 лв. при започване на годината, в този момент биха били 7 120 лв..

На щатския пазар

Широкият показател Ѕ&Р 500, барометър за международните фондови пазари е изгубил 29.2%. Или " достижение " много покрай това на родния SOFIX. Това значи, че вложени 10 000 лв. при започване на годината в необятния щатски показател, биха се трансформирали в 7 080 лв. към днешна дата.

На всички международни пазари

Не доста по-различно, от горните два показателя, е и това на индексният фонд Vаnguаrd Тоtаl Wоrld Ѕtосk, проследяващ представянето на водещите международни пазари. От началото на годината той е изгубил 30.8% от цената си. Или вложени в него 10 000 лв. при започване на годината, биха били сумата от 6 920 лв..

Ако се бяхте доверили на Бъфет

Кой в случай че не гениалният Уорън Бъфет, би бил един от най-хубавите избори за мениджъри на вашите средства. И има доста елементарен метод да му ги поверите - като си купите акции на управлявания от него фонд - Веrkѕhіrе Наthаwау Іnс. Разбира се, най-вероятно акции " клас В ", тъй като клас А костват стотици хиляди долари за една акция.

Подобно на пазара, фондът на Бъфет не се е представял доста добре от началото на годината, като е донесъл на вложителите загуба в размер на 26.1%. А това може да е една доста добра опция от тук нататък, като се има поради кеша на фонда от над 120 милиарда $, поради който Бъфет постоянно бе обект на рецензии от страна на акционерите. Много е допустимо този кеш да бъде впрегнат да работи при актуалните ниски цени на акциите.

Индексът на вложителите милиардери

Възможно е да поверите средствата си освен на Бъфет, а на цяла плеяда от вложители милиардери. Има доста способи и индексни фондове да извършите това.

Ще прегледам обаче показателят Іbіllіоnаіrе, следящ представянето на някои от най-известните богати вложители. От началото на годината, идващите този фонд биха осъществили загуба от 28.8%, което е много покрай пазарната такава

Компании, инвестиращи в земеделска земя

Една опция за вложителите е - земеделската земя. И по-точно компании инвестиращи в този актив. До огромна степен представянето на тези сдружения е обвързано с придвижването в цената на земята (макар и не на 100%).

Ще взема за образец представянето на едно от най-големите сдружения за вложения в земеделска земя, което е и съставен елемент на показателя на " сините чипове " SOFIX - Адванс Терафонд.

Акциите на сдружението са изгубили едвам 6.8% от началото на годината, което е над четири пъти по-малко от загубата на показателя SOFIX. Или нашите 10 000 лв., биха се трансформирали в 9 320 лв. към днешна дата.

Злато

Сигурно си мислите, че в среда на сходна " кланица " на финансовите пазари, златото ще е огромния печеливш. Е, не тъкмо. От началото на годината благородният метал е изгубил към 1.5% от цената си. Това значи, че вложени 10 000 лв. в суровината, биха били 9 850 лв. към днешна дата. Това обаче е надалеч по-малко, в съпоставяне със загубата на посочените нагоре капиталови други възможности.

Доларът

Aко сте държали парите си в долари, вместо в лв., то щяхте да сте в една от дребното положителни вложения за интервала от началото на годината. За този интервал щатската валута е поскъпнала с 4.6%. Или вашите 10 000 лв., биха се трансформирали в 10 460 лв. към днешна дата.

B dепозити

Лихвите по депозитите са покрай рекордно ниски равнища и надали ще ги забележим нагоре през тази година, поради на дейностите на централните банки. И въпреки всичко... Въпреки равнищата на лихви от 1%, при инфлация от над 3%, те са били един от най-хубавите разновидности за вложителите от началото на годината. Защото за три месеца, при рента от 1%, посочените 10 000 лв. биха се трансформирали в 10 025 лв.. Дори и макар загуба на покупателна мощ, поради инфлацията, това към момента е бил надалеч по-добра капиталова опция за вложителите.

Инструменти с закрепен приход

Един световен фонд инвестиращ в сходни принадлежности с закрепен приход е іЅhаrеѕ Ваrсlауѕ Аggrеgаtе Воnd Fund. От началото на годината фондът е донесъл на вложителите приход в размер на 3.7%, което е повече от чудесно в актуалната среда на неустановеност. Или инвестиция от 10 000 лв. в него при започване на годината, би била в размер на 10 370 към днешна дата.

Биткойн

Много вложители си мислеха, че могат да се скрият в криптовалути, изключително в среда на идно " разполовяване " на биткойна, което в исторически проект е било следвано от извънредно мощно повишаване на криптовалутата. Оказа се обаче, че това не е тъкмо по този начин. Защото от началото на годината, биткойнът поевтиня с 16.6%. И въпреки неприятен резултат, това към момента е по-добре от представянето на водещите фондови пазари по света. А 10 000 лв. вложени в биткойн при започване на годината, биха коствали 8 340 лв. към днешна дата.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи. Миналото показване на един актив не е индикация и гаранция за бъдещото му такова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР