Ситуацията е такава, че ако украинската отбрана съумее да удържи

...
Ситуацията е такава, че ако украинската отбрана съумее да удържи
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Ресурсите на Путин се изчерпват, Украйна може да обърне ситуацията

Ситуацията е такава, че в случай че украинската защита съумее да удържи натиска в идващите два-три дни, може да се чака, че би могла да обърне обстановката и да премине в контранастъпление. Това съобщи пред bTV някогашният шеф на Националната разследваща работа и някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили Димо Гяуров.

Според нещо затишието през последните два дни не е инцидентно, а ресурсите на Путин са се изчерпали, защото горивото и боеприпасите не са пристигнали в точния момент.

" Военната мощност е едно, само че самонадеяността и нелепостта са нещо напълно друго. Смятам, че на следващия ден или вдругиден ще пристигна моментът, когато украинците биха могли да удрят колоните в тил, когато спрат посред полето, когато останат без гориво и боеприпаси. Тогава е моментът за отплата. Затова е доста значимо да получат всякаква поддръжка ", добави Гяуров.

По думите му Украйна сега се бие за Европа и точно тя " стопира този вманиачен човек да напредне по-нататък към Европа.

След като Путин разгласи, че слага нуклеарните сили на Москва в " специфичен режим " на подготвеност, някогашният шеф на Национална разузнавателна служба разяснява, че не има вяра " този неустойчив човек да пристъпи до такова нещо " - т.е. да употребява нуклеарно оръжие.

" Това е по-скоро агитация, ориентирана към съветския народ. Преди няколко дни Путин се опита да уплаши руснаците да чакат удари от страна на НАТО по съветски обекти, приказва за опасност, съветската агитация загатва, че Русия е предмет на нахлуване от страна на НАТО. Надявам се това да е в този подтекст ", сподели Димо Гяуров.

Той е безапелационен, че НАТО не би се намесило с военни дейности на украинска територия.

" Изтребители никой няма да изпрати. Тук става въпрос за техническа военна помощ и нищо повече - евентуално муниции и оръжие. Аз се изненадах какъв брой зле готова беше и какъв брой не можа да противодейства украинската противовъздушна защита. В момента украинците имат нужда от леки портативни противовъздушни средства - от ракети " Стингър " или съветския аналог " Стрела 2 ". В това отношение ние бихме могли да помогнем, тъй като разполагаме с такива средства ", сподели още някогашният началник на разузнаването.

Той даде образец, че 10 украинци, въоръжени със " Стингър ", биха могли да смъкват 20 хеликоптера. По отношение на положението на техниката ни Гяуров разяснява, че България " продължава да е подвластна от съветските прищевки " и да наливаме пари във военния бюджет на Русия.

Според него евентуално обстановката ще стане още по-тежка, тъй като ресурсите на нашите МиГ-ове е на ръба, а новите самолети " Фантом " не идват. " Ако България не беше член на НАТО, може би щяхме да сме в обстановката на Украйна ", заключи ген. Димо Гяуров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР