Ситуацията е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова

...
Ситуацията е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова
Коментари Харесай

"Репортери без граници": Ситуацията в България е ужасяваща, никога не е било по-зле

Ситуацията е безусловно ужасяваща. Вероятно в никакъв случай не е била толкоз зле, колкото в този момент ", изключително преди номинацията на основния прокурор, разяснява шефът на " Репортери без граници " за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.

" Никога не е била толкоз зле, откогато България стана народна власт ", добави генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Двамата приказваха пред кореспонденти след срещата си с президента Румен Радев. " Изразихме паниката си от назначението на идващия основен прокурор, смятайки, че претендентът, който би бил назначен, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достолепие. Това е риск освен за публицистиката, само че и за демокрацията ", сподели Делоар.

Препоръчахме и нов медиен закон, който да обезпечи публицистичната самостоятелност и престижа на публицистиката, сподели още той. " Да се реагира не е задоволително. Необходима е систематична промяна. "

" Очевидно е, че президентът е изцяло наясно с аргументите, поради които страната е на 111-то място в показателя ни ", разяснява генералният секретар. " Намираме, че е самоуверено от негова страна, като президент на България, да се включва и да показва явен мироглед за медийната независимост, вместо да отхвърля всичко, той избира да опише същинската обстановка и това е единственият метод тя да бъде усъвършенствана. "

" Една от първите ограничения би трябвало да е гаранция, че няма вербални и физически офанзиви против публицистите, или закани като тези, които видяхме през последните седмици ", означи Аде-Мевел.

" В страната има климат на медийна революция, само че това не е плурализъм. Вместо това би трябвало да има отбрана на публицистичната самостоятелност и независимост, благонадеждност на информацията ", разяснява Делоар.

" Ситуацията е доста притеснителна поради огромния напън върху публицистите, офанзивите (понякога физически, от време на време вербални), поради инструментализацията на медиите против съперници ", сподели Делоар. " Има и корист със законите, с цел да бъде застрашена публицистиката. За нас беше значимо да изразим това пред президента. "

Три години без отговор от премиера

" Бюрото ни за Източна Европа и Балканите се пробва да се свърже с премиера (Бойко Борисов) от три години. Днес за пръв път получихме отговор – негативен, само че за пръв път ни дадоха отговор, че министър председателят е в Брюксел, тъй че не е допустимо да се срещнем през днешния ден ", сподели Делоар. " За нас този отговор е първа стъпка към започването на разговор ", разяснява Аде-Мевел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР