Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до

...
Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до
Коментари Харесай

НПО се оплака пред президента за несправяне с престъпността и липса на достъп до здравеопазване

Системното несправяне с битовата престъпност и неналичието на достъп до опазване на здравето са най-големите проблеми пред дребните обитаеми места, обявиха на среща с президента Румен Радев представители на Националното съдружие на кметствата в Република България.

Държавата е демократична, хуманна и обществено обективна, когато тези правила се отстояват и в най-малките обитаеми места. Това са същински критерии за оценка на метода, по който се развива България, съобщи от своя страна президентът Румен Радев. Срещата се организира на " Дондуков " 2.

Държавният глава открои финансовата автономия и по-голямата независимост при взимането на решения на локално равнище, като основно изискване за сполучливото развиване на страната. Без децентрализация и финансова изясненост кметовете в дребните обитаеми места не могат да градят устойчива политика и да извършват програмата, с която са определени, акцентира Румен Радев.

Кметовете подчертаха, че от години похищенията против собствеността и личността се подценяват от прокуратурата, която постоянно отхвърля да ги квалифицира като закононарушения. Кметовете приканиха за трайно, а не кампанийно, наличие на полицейски чиновници по селата.

Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да доближава и до най-изолираните обитаеми места в страната, подчертаха още представителите на сдружението. Според тях, завършващите медицина експерти могат да стартират стажа си точно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи поданици дребни обитаеми места. По думите на кметовете, систематичното закриване на локални здравни пунктове и учебни заведения през последните години форсира отрицателната наклонност на обезлюдяване.

Липсата на административен запас в дребните обитаеми места за подготовка на планове, които да бъдат осъществени с финансиране от европейските стратегии, може да бъде обезщетен с поддръжката на общините, уточни на срещата президентът. Президентът акцентира, че управническите дефицити би трябвало да бъдат преодолени и забележителните средства, които страната ни следва да получи по Плана за възобновяване на Европа, би трябвало да бъдат вложени освен в крупни планове, само че и тъй че да доближават до хората в по-малките обитаеми места. Румен Радев открои като образец импортираният от президентската институция план за основаване на система за незабавна здравна помощ по въздуха към Плана за възобновяване, който ще разреши навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените обитаеми места.

Подготовката и организацията на идните парламентарни избори и обезпечаването на задоволително персонални защитни средства както за членовете на секционните изборни комисии, по този начин и на жителите, които ще упражнят правото си на глас, също беше измежду тематиките на срещата.

От Националното съдружие на кметствата в Република България ще връчат на президента свои оферти за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на локалните управляващи и чакат президентът да ги сложи след изборите по време на консултациите с политическите партии за връчване на мандат за сформиране на държавно управление.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР