Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

...
Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)
Коментари Харесай

МОН с обяснение защо дават НИМХ на МОСВ: Там се използвала неговата експертиза

Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се употребява неговата експертиза. Това е на първо място, само че освен Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков разяснява предлагането Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от системата на Министерството на образованието и науката (МОН).

По закон МОН би трябвало да задава общите политики за развиване на образованието и научната активност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти. Към момента, с изключение на Национален институт по метеорология и хидрология, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни заболявания е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ – към Министерството на защитата.

Прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите е поискано на 16 юли 2021 година от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той излага в детайли своите претекстове: „ Законът за водите основава директни отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология и дефинира Национален институт по метеорология и хидрология като субекта, извършващ количествения мониторинг на преваляванията, подземните и повърхностните води, в това число наносния отток… Посочената активност е директно обвързвана с пълномощията на министъра на околната среда и водите по ръководство на водите на национално ниво… Допълнително, активността на Национален институт по метеорология и хидрология е от извънредно значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда. “

Министър Личев показва още, че смяната ще увеличи успеваемостта и ще усъвършенства организацията по реализиране на мониторинга, ще усъвършенства крайния резултат при създаване на стратегически и програмни документи, директно свързани с ръководството на водите. „ Промяната ще докара и до понижаване на административния запас, директно обвързван с обезпечаване на връзката и обмена на данни при реализиране на мониторинга на водите “, се споделя в писмото до МОН.  

Министър Асен Личев предложи Национален институт по метеорология и хидрология да бъде трансфериран от МОН към Министерство на околната среда и водите още при актуализацията на държавния бюджет през предходната есен. Тогава се реши, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 година, посочи министър Денков. Той означи, че няма забележки към работата на института: „ Всички виждаме, че те са доста дейни, използваме техните резултати. “

Акад. Денков акцентира, че МОН в никакъв случай не е предложило смяна в статута на Национален институт по метеорология и хидрология във връзка с неговото финансиране. Дали един институт е под шапката за едно или друго министерство, по никакъв метод не трансформира неговата опция да кандидатства за научни планове.

Министърът е подготвен да разисква къде е най-хубавото място на института. „ Този диалог ще се организира на държавно ниво, тъй като има разнообразни благоприятни условия “, сподели акад. Денков. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР