Системи за ориентация на туристи и жители в града и

...
Системи за ориентация на туристи и жители в града и
Коментари Харесай

София разработи система за ориентация в града

Системи за ориентировка на туристи и поданици в града и градския превоз създаде Столична община.
Системите са стъпка в изработването на стандарти за образната среда в София - шрифт, пиктограми и други.
Това оповестиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.
Система за ориентировка в града включва семейство от обекти - табели и тотеми, които насочват жителите и туристите към избрани значими региони, здания, улици и прочие
Проектът за дизайнерско решение стартира с разбор на задгранични образци и отговор на въпроса къде се намира София в подтекста им. Повечето системи за пешеходна ориентировка в градска среда са близки като логичност, което потвърди, че функционалността си партнира наедно с естетиката. Също по този начин има детайли, които се повтарят в другите системи и туристите са привикнали да ги търсят в другите градове.
Беше извършена и анкета с присъединяване на над 200 туристи, както от разнообразни страни, по този начин и от България. 90% от интервюираните желаеха да видят “кафявите знаци”. Туристите считат, че ориентацията в града е затруднена заради незадоволителния брой на улични табели и информация на наличен за чужденците език. 83% сложиха табелите и тотемите като желани принадлежности за ориентировка даже пред смарт телефона и хартиената карта, което удостовери потребността от такава система.
Не на последно място стана ясно, че множеството туристи идват готови от google или tripadvisor и имат потребност от помощ, не от какво да посетят, а къде се намира то.
Системата за ориентировка се състои от 3 вида обекти:
• Голям тотем -съдържа информация със стрелки и карта;
• Малък тотем- съдържа информация със стрелки и карта;
• Стълб с табели.
Елементите са модулни, с цел да разрешава това бъдещо надграждане и развиване на системата. Дизайнът е тестван в действителна среда, с цел да бъде определен най-подходящият вид.
Всички текстове в системата са изписани на кирилица и латиница със особено конструиран за системата шрифт с българска форма на кирилица.
Тотемите са двустранни и насочват туристите и в четирите направления. Големината на шрифта е над минимума за подобен вид табели. Цветовете са тествани и приспособени за разнообразни групи със зрителни усложнения.
Създаването на системата за ориентировка в града беше мотив и за осъвременяване на системата за ориентировка в градския превоз, тъй че да е съобразена и употребяваща правилата, заложени в системата за ориентировка на туристите.
Първоначално работата протече с разбор на съществуващата графика на спиркознаците и на непознати образци. Резултатите от разбора предначертаха последвалите концептуални и дизайнерски решения. Една от главните задания на системата е да дава информация както на кирилица, по този начин и на латиница.
Резултатът демонстрира главната информация и прибавя основни нови детайли:
• Какъв и какъв брой вида превоз минават на една спирка;
• Показване на посока на придвижване на транспортното средство;
• Ясно разграничение на отминали, сегашна и идни спирки;
• Ясно разграничение на първа и последна спирка;
• Връзка на спирките с метролиниите.
Освен системите за ориентировка в града, Столична община създаде образна акция, която да употребява Председателството като опция за постигане до повече хора, популяризирайки града като привлекателна туристическа дестинация и желано място за живот и правене на бизнес.
Посланията са определени на база разбор за имиджа на София в националните и интернационалните медии.
Един от плановете, финансирани по стратегия Европа тази година е за правене на информационна тактика на София., която структурирано и ясно да помогне на града да поддържа връзка с жителите и гостите си, да помогне за създаване на ясно разпознаваем глас на марката София, който да се хареса и припознае от целевите групи. Подобна тактика е значима защото конкуренцията на градовете в Европа става все по-голяма за привличане на посетители, компании и поданици.
Като част от работата по плана беше осъществено изследване и разбор на медийните изявления и диалозите в обществените мрежи, който демонстрира по какъв начин градът е преживяван от гостите си.
За избора на посланията са употребявани данните и изводите от направения разбор. Освен това по покана на Столична община, в продължение на една седмица екипът, подготвил Амстердам за хазаин на Холандското председателство, организира работни срещи с разнообразни институции и организации и даде своите рекомендации към София, които бяха употребявани и за правенето на посланията. В създаването им са употребявани и други способи за първокласен анализ-фокус групи, състоящи се от българи и чужденци. За да се реализира обязаност на тези послания с други канали, акции и начинания на общината бяха включени и разнообразни представители на структури на Следствен отдел към окръжна прокуратура - администрация, АРС, екипа на Визия за София, фондация София-Спортна столица, Зелена София, СОАПИ.
Набляга се на мощните страни на града като разнообразието (модерен и исторически град), европейска столица, растяща стопанска система, културен и нощен живот, столица на нововъведения и стартъпи, имаме планина покрай града, място за интернационалните и бизнес събития, налична уикенд дестинация, положително място за работа и живеене.
За разработване на образната акция е селекциониран екип от потвърдили се експерти, чиято работа неведнъж е оценена от публиката и професионалните среди - Студио Комплект, техни планове сполучливо са прекосявали през конкурсната процедура за асортимент по СПК (оценяването там е на външни самостоятелни експерти).
София е:
- Зелена (Green) и има места за спорт и отдих, доста паркове, в които отвън разходка или крос, човек може да следи и редки птици, които не може да срещне в други европейски градове. Може да се качи на Витоша за преход или с колело, както и да кара ски през зимата. Градът се развива стабилно, подхващат се целенасочени ограничения против замърсяването и потреблението на отпадъците като запас.
- Ancient (Древна) и има доста история и ахтеологически и архитектурни забележителности на международно равнище, които могат да посетят и прегледат. Както и музеи, които съхраняват безеценни исторически артефакти и експонати, част от тях обиколили света.
- Creative (Креативна), тъй като тя е дом на едни от най-талантливите художници, актьори, писатели, музиканти и създатели и тяхното творчество може да се види, чуе и съпреживее. Много от тях са международно известни и получават самопризнание на разнообразни международни конгреси.
- Innovative (Иновативна), тъй като тук е седалището на едни от водещите международни софтуерни компании и хиляди младежи основават нови компании и артикули всекидневно.
- Welcoming (Гостоприемна), тъй като е дом на стотици хиляди хора, които идват от цялата страна, а и от други страни, с цел да живеят и работят тук. Защото всички ние можем да се придвижваме свободно из града и да се любуваме на всички благосъстояния, които той може да ни предложи.
- United (Единна/Обединена), тъй като е част от Европа и част от нейното многообразие и благосъстояние - културно, историческо, етническо.
Представената образна акция е ориентирана главно към посетителите на града.
Тя ще стартира през месец декември тази година, като до края на юни идната година ще бъдат показани още две визии за всяко едно от 6-те послания. Кампанията е основана с концепцията да бъде продължена и след края на Председателството, като ще бъде развита и надградена с още визии, които допълват главните послания и показват не-толкова известни места, събития и обстоятелства за града.
Независимо, че посланията са на британски (заради тяхната устременост към задграничните посетители на града), те са къси и разбираеми за огромната част от жителите на София, както сподели българската фокус група.
Кампанията ще покрие необятен периметър от местоположения, които наблюдават една съществена линия - Летище София - порт на града, метро - съществена артерия за подвижност, централна градска част, външна страна и местоположения свързани с обществени събития от интернационално значение /конферентни центрове/, печатни издания.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ София  Три столични квартала излизат на митинг поради мръсния въздух Три столични квартала излизат на митинг поради мръсния въздух  Събират остарели гуми в Събират остарели гуми в " Младост ", " Овча купел " съобщи близо 1000  От Столична община От Столична община " успокояват " за по-скъпата синя зона, било единствено предложение  Спират водата в ж.к. Спират водата в ж.к. " Банишора "  Двойно по-скъпа Двойно по-скъпа " Синя зона " поради мръсния въздух в столицата Интервю Още Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета
Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти ман...
Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Правителството в Молдова утвърди езикът в...
Законопроект за смяна на името на държавния език в конституцията на Молдова на румънски получи поддръжка от държавното управление в Кишинев,...
Радев е получил отчета за контрабандните... Захариева: Статутът на Йерусалим да се реш... Путин обиколи Близкия Изток в проява... Каракачанов с упоритост за осъществяване на тр... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 14 декември
Овен Този четвъртък ще имате шанс на любовния фронт. Най-сетне ще обърнете внимание на някой, който толкоз от дълго време се пробва да при...
Атентат в Могадишу, има жертви Тита: Да ти разпилян панела и екрана означ... Известна порнозвезда се самоуби поради киб... Зодиите, за които идната 2018-година ще бъ... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image 63% от българите желаят АЕЦ " Белене "
63% от българите утвърждават изразената от държавното управление подготвеност да строи АЕЦ „ Белене”, а 26% реагират отрицателно на анонса...
Комунизмът заличи стопанската система от главата н... Путин ще се кандидатира на изборите като н... Норвежката експедиция на Руал Амундсен дос... " Синята зона " на мръсния въздух  www.expert.bg  Симеонов избухна против Борисов поради Банско: Не желая да го виждам Симеонов избухна против Борисов поради Ба...  Ирак реконструира най-голямата си петролна рафинерия Ирак реконструира най-голямата си нефт...  Повече от 71 000 македонци са получили българско поданство Повече от 71 000 македонци са получили б...  Ананиев: Националната здравна карта ще бъде подготвена до 3 месеца Ананиев: Националната здравна карта ще б...  www.iwoman.bg  Дженифър Лоурънс и Брад Пит са дружно? Дженифър Лоурънс и Брад Пит са дружно?  Това са обичаните неща на зодиите Водолей, Риби и Везни Това са обичаните неща на зодиите Водолей...  3-те зодии, за които 2018 ще е незабравима 3-те зодии, за които 2018 ще е незабрави...  През 2018 не се връщай при този, който разруши сърцето ти През 2018 не се връщай при този, който р...  http://www.sportlive.bg  Изпълкомът ще организира заседaние в петък Изпълкомът ще организира заседaние в петък  Какво би попитал Стоичков - Путин, в случай че има право единствено на един въпрос? Какво би попитал Стоичков - Путин, в случай че и...  Купа на България НА ЖИВО: ЦСКА - Лудогорец, сформира Купа на България НА ЖИВО: ЦСКА - Лудогор...  Левандовски към този момент е в топ 10 в историята на Бундеслигата Левандовски към този момент е в топ 10 в историята... Интервю Още Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета
Инж. Алекси Кесяков е кмет на община Челопеч за четвърти ман...
Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Нови Най-четени Най-коментирани Цацаров желае ново чуване Бойко Рашков в Народното събрание... 11 0 Adriatique гостуват на YALTA CLUB в събота... 11 0 Мтел с ниски цени на диалози в Македония и Сърбия... 70 0 Италия действително разреши евтаназията... 100 0 Белгия приключи делото за екстрадиция на Пучдемон... 69 0 Дневен хороско

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР