Систематичните обстрели от страна на Въоръжениет сили на Украйна (ВСУ)

...
Систематичните обстрели от страна на Въоръжениет сили на Украйна (ВСУ)
Коментари Харесай

Путин към Макрон: Украинските бомби срещу Запорожката АЕЦ създават опасност от мащабна катастрофа

Систематичните обстрели от страна на Въоръжениет сили на Украйна (ВСУ) по територията на Запорожката АЕЦ основават опасности от огромна злополука. Това съобщи съветският президент Владимир Путин в телефонен диалог с френския държавен глава Еманюел Макрон, извършен по самодейност на френската страна, предава ТАСС.

" Обсъдени бяха разнообразни аспекти на обстановката към Украйна. Владимир Путин по-специално акцентира, че систематичните обстрели от страна на украинските военни по територията на Запорожката АЕЦ основават заплаха от възникването на огромна злополука, която да докара до радиационна заразяване на обширни територии ", заяви пресслужбата на Кремъл след диалога.

Путин и Макрон " означиха значимостта скоро да бъде изпратена задача на МААЕ в Запорожката АЕЦ, която да оцени действителната конюнктура на място. От съветска страна е доказана готовността да бъде оказано нужното подпомагане ", прибавят от Кремъл.

Елисейският замък, от своя страна, разгласи, че Еманюел Макрон " поддържа незабавното изпращане на място на задача от специалисти на МААЕ при условия, утвърдени от Украйна и Организация на обединените нации ". В известието, представено от Българска телеграфна агенция, се споделя, че " в околните дни ще бъде извършен нов диалог по тематиката след продан на механически екипи и преди изпращането на задачата ".

По време на диалога Владимир Путин е подчертал също по този начин, че " систематичният обстрел в региона на Запорожката АЕЦ основава заплаха от злополука с огромни пропорции, която може да докара до радиоактивно замърсяване на огромни територии ", показват съветските управляващи.

От своя страна, Еманюел Макрон е изразил " за следващ път своето безпокойствие от рисковете за нуклеарната сигурност и сигурност, подбудени от обстановката в Запорожката АЕЦ ", сподели френското президентство.

От формален Париж оповестяват, че Владимир Путин се е съгласил задачата с инспектори на МААЕ да премине през територията на Украйна, с цел да стигне до нуклеарната централа. Първоначалното изискване е било маршрутът на инспекторите да премине през Русия, само че след това съветският президент " е приел задачата да стигне до централата, спазвайки украинския суверенитет, като премине през украинска територия под държавен надзор ".

Намиращата се в Южна Украйна и следена от съветската войска Запорожка АЕЦ е най-голямата в цяла Европа. През последните седмици тя неколкократно беше подложена на обстрел, за който Москва и Киев се упрекват взаимно. Ситуацията разсъни страховете от сериозна злополука, сходна на тази в Чернобил от 1986 година

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани през днешния ден Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа, нещо, от което се притесняват управляващите в Киев.

Разговор сред Путин и Макрон не беше провеждан от 28 май. Преди това френският президент имаше диалози с Путин при започване на май, началото на март, както и цели пет през февруари, на фона на ескалацията на напрежението, довела до началото на офанзивата в края на същия месец. Освен това Еманюел Макрон организира и среща с Владимир Путин на 7 февруари в Москва.

Тези многочислени контакти доведоха до упреци към Макрон, свързани с обстоятелството, че макар честите диалози с съветския президент, те не са съумели да предотвратят началото на офанзивата в Украйна.

Друга тематика на днешния диалог сред двамата държавни ръководители е била съглашението, подписано в Истанбул през предишния месец, за отблокиране на износа на украинските зърнени храни.

Москва претендира в подмяна да бъдат вдигнати рестриктивните мерки за експорт на съветски аграрни артикули и торове, наложени със глобите на Запада поради нахлуването в Украйна. От Кремъл акцентират, че по време на диалога, Владимир Путин е подчертал " трудностите, пред които е изправен съветския експорт и тяхното отражение върху проблемите, свързани със международната рецесия с дефицита на храна ".

Владимир Путин е напомнил на Макрон и за поканата към специалисти на Организация на обединените нации да посетят следствения изолатор в Еленовка, където съгласно Москва при ракетен удар на ВСУ с американски реактивни системи за залпов огън HIMARS починаха доста украински военнопленници, предали се на съветските войски по време на специфичната военна интервенция.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР