Системата за спешна помощ в България обслужва три четвърти от

...
Системата за спешна помощ в България обслужва три четвърти от
Коментари Харесай

Всяко четвърто повикване на спешната помощ не се обслужва

Системата за незабавна помощ в България обслужва три четвърти от признатите повиквания, а към една четвърт от тях не се извършват. От 2019 година насам пораства делът на необслужените повиквания, като по-вероятно това се дължи на " свиване и изясняване на обсега на услугите в незабавната помощ ", оказва се от, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), представен от " Медиапул ".

Спешните повиквания за потребност от здравна помощ са сред 700 и 800 хиляди годишно, се отбелязва в разбора, който цитира данни на Министерството на здравеопазването.

" По връзки на повикванията през телефон 112 за интервала 2017 - 2021 година прави усещане, че през първите две години разликата сред признатите и изпълнени повиквания е релативно дребна - екипите на незабавна помощ са се отзовавали на доста огромна част от сигналите, получени на незабавния телефон. Това се трансформира през 2019 г, когато разликата сред признати и изпълнени повиквания стартира да се отличава и доближава до 24% през 2021 година ", показват икономистите.

От статистиката се вижда, че през 2019 година да вземем за пример към 200 хиляди повиквания на " Спешна помощ " не са били изпълнени. Подобна е обстановката и през 2021 година Според ИПИ в обществото има недоумение към обсега на незабавната помощ и естеството на нейните услуги.

 Източник: Министерство на здравеопазването
Източник: Министерство на здравеопазването

Според данните на Министерство на здравеопазването повикванията на " Спешна помощ " бележат пик през 2018 година, а не по време на пандемията. Данните не сочат за напън върху системата вследствие на нараствания брой случаи на пациенти с COVID-19.

Oт обслужените пациенти в незабавната помощ се хоспитализират сред 30 и 40%, като този дял е бил най-голям през 2019 година, се отбелязва още в разбора. Според него равнището на хоспитализиране през незабавната помощ е устойчиво през целия интервал, като през 2021 година броят на хоспитализациите нараства по-забележимо с към 11%, евентуално поради COVID-19.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР