Системата за контрол на инфекциите, която съществува в България от

...
Системата за контрол на инфекциите, която съществува в България от
Коментари Харесай

Кантарджиев: Системата за контрол на инфекциите е унищожавана в интерес на бизнеса

Системата за надзор на инфекциите, която съществува в България от повече от 60 години, целеустремено е била унищожавана, в полза на бизнеса на частните лаборатории и частните компании за битка с вредители. Така се е стигнало до пропуски и във имунизационната политика, и в контрола на инфекциите в страната, описа в изявление за Дарик шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантараджиев.

Крахът на въпросната система стартира още преди 25 години, като през този интервал й е била отнета и опцията да прави надзор върху храните в заведенията за публично хранене. Системата е основана под формата на хигиенно-епидемиологична работа още през 1952 година Позната по-късно и като ХЕИ, тя би трябвало да потвърждава инфекциите измежду популацията, да се грижи за хигиеничните условия в учебните заведения, да организира и имунизационната политика на страната.

В наши дни след забележителна промяна, част от функционалностите на тогавашната система са поверени на Регионалните здравни инспекции. За страдание обаче тези функционалности са единствено контролни, показва проф. Кантарджиев.

" За страдание тези лаборатории останаха без личен състав, без никакво съоръжение. Контролът на храните в заведенията за публично хранене бяха конфискувани от тази работа, при което през последните години, когато стане гърмеж от хранителна зараза и 100-200 деца от детски лагер, консумирали някаква храна, получат разстройство, ги одобряват в инфекциозна болница. В 80% от случаите месец по-късно се оказва, че става дума за стафилококи ", разяснява той.

Проблемът обаче е в това, че същинският извършител е бактерията салмонела. Подобно разминаване се получава и при броя на лабораторно потвърдените салмонели на година. Ако преди време те са били няколко хиляди случая годишно, през днешния ден те са единствено няколкостотин. Това съгласно проф. Кантарджиев се дължи на обстоятелството, че лабораториите на РЗИ и хигиеничната мрежа не работят в тази тенденция.

" Не може от 4000 да станат 400, тъй като непрекъснато приказваме за стомашно-чревни разстройства през лятото, които някои сътрудници споделят, че са вирусни. Разстройствата през лятото се предизвикват от бактерии ", изясни проф. Кантарджиев. Според експерта една мощна страна би трябвало да има мощна система за надзор на инфекциите. Слаба ли е страната и липса ли държавност – контролът също е слаб.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР