Системата за класиране за Олимпийските игри през 2020 година в

...
Системата за класиране за Олимпийските игри през 2020 година в
Коментари Харесай

Пътят към Токио 2020 за гимнастичките

Системата за класиране за Олимпийските игри през 2020 година в Токио претърпя огромна смяна. Местата, които би трябвало да бъдат заети, са 26 за самостоятелните състезателки и 14 при ансамблите.

На Световното състезание в София през 2018 година към този момент бяха раздадени 3 визи при ансамблите, измежду които е и българският. Основната част от „ билетите” обаче ще бъдат извоювани на шампионата на планетата в Баку, Азербайджан, където има заложени 16 самостоятелни и 5 при ансамблите. Най-интересната част от шампионата на планетата можете да гледате по NOVA SPORT.

Индивидуалните квоти (26):

От Баку могат да се класират по най-много две гимнастички от страна. Квотите не са поименни, а са на страната. Първите 16 места в многобоя дават право на присъединяване в Токио.

3 квоти ще могат да вземат гимнастичките от Световните купи (но ще важи единствено за тези, които нямат визи). Максимум по една състезателка от страна може да се класира. Страните, които към този момент имат по две квоти са изключени от този лист, само че страна с една квота или без квота могат да се състезават за тези 3 места. Победителите ще са тези състезателки, чийто общ брой от трите най-хубави резултата в многобоя по време на Световните купи през 2020 година, се съберат и дадат най-голям бал. И тук квотите не са поименни, а за страната.

5 квоти ще бъдат раздадени по време на континенталните шампионати през 2020 година. Най-добре класиралите се гимнастички (без квота досега) от континенталните шампионати отпътуват за Токио. Списъкът ще се базира на представянето в многобоя. По едно място ще има за Европа, Америка, Азия, Африка и Океания. Тези квоти са поименни, тъй че съответната гимнастичка ще взе участие на Олимпиадата. Ако няма континентално състезание, квотата се губи и ще бъде преотстъпена.

Япония е хазаин и по право получава 1 квота .

Международният олимпийски комитет дава право да се кандидатства и специфична комисия, по свое убеждение дава 1 квота . Условието е гимнастичката да е взела участие на Световното състезание през 2019 година. Тази виза е непокътната за така наречен „ дребни страни”, които нямат късмет да се класират през останалите квалификационни надпревари. Ако не се появи претендент, който да пожелае тази квота, то тя ще отиде при най-хубавият от шампионата в Баку, който е останал без „ билет” за Токио. Важна детайлност е, че единствено страни, които са имали приблизително по 8 или по-малко състезатели в своите тимове на последните две издания на Олимпиадата могат да подадат молба за тази виза.

Сред възможните претенденти би могла да бъде Северна Македония, а както добре знаем, гимнастичката с български корени Рейчъл Стоянов се състезава точно за тази страна.

Други, които имат дейни състезателки и дават отговор на критериите са Андора, Кабо Верде, Сан Марино и Шри Ланка.

Ансамбли (14):

Първите 3 тима от многобоя на Световното състезание в София през 2018 към този момент се класираха: Русия, Италия и България.

Най-добрите 5 ансамбъла от шампионата на планетата в Баку също ще могат да заминат, без в тях да влизат 3-те отбора, които към този момент имат квоти.

5 визи ще бъдат раздадени посредством континенталните шампионати. Неизползваните квоти ще бъдат преразпределени.

Като страна-домакин на Игрите Япония има право на 1 квота .
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР