Системата за епидемиологично проучване на Министерството на здравеопазването за хората

...
Системата за епидемиологично проучване на Министерството на здравеопазването за хората
Коментари Харесай

Според АБВ вече има работеща система с данни колко българи имат антитела срещу КОВИД

Системата за епидемиологично изследване на Министерството на здравеопазването за хората със отбрана от КОВИД е построена, само че месеци наред още не е проработила поради административна отпадналост. Това разяснява пред медиите доктор Емил Стоименов, член на Народно събрание на Политическа партия АБВ.

Той разясни, че този факт става явен от изпратено от негово име заявление по ЗДОИ, в което са заложени четири въпроса по сероепидемиологичното изследване и пресечен разбор на данните за броя на българските жители, които към този момент са се срещали със SARS-CoV-2:
 Проф. Кюркчиев: Няма още отговор над какво количество антителата ни пазят от COVID-19 Проф. Кюркчиев: Няма още отговор над какво количество антителата ни пазят от COVID-19
„ Ролята на антителата в антивирусния имунен отговор не може да се подценява. Но не е даден отговор на въпроса по отношение на ковид...

1. Готово ли е изследването?

2. Ако изследването не е готово, по кое време е крайният период за неговото осъществяване и привършване?

3. Ако изследването е готово, апелирам да ми изпратите финалния отчет, като информацията в него да съдържа броя хора, които са били диагностицирани с PCR (+), антигенен тест (+), имат построени антитела, доказано от лабораторно проучване и броя на хората със приключен имунизационен курс.

4. Съгласно заданието на изследването дублиращите се ЕГН-та ще се отстранен и по този начин ще знаем минималния брой хора, които имат отбрана против вируса. Моля да ми изпратите лист на броя на хората, откакто са отстранени дублиращите се ЕГН-та.
 Имунологът Никола Кереков: От глуха отбрана би трябвало да преминем в нахлуване против Covid-19 Имунологът Никола Кереков: От глуха отбрана би трябвало да преминем в нахлуване против Covid-19
Никола Кереков е имунолог и микрообиолог, с докторска степен по пробна имунология от института по микробиология към Българска академия на науките. Има...

В формалния отговор се оповестява, че Информационната система за популационен имунитет (ИСПИ) се създава от " СКАЙУЕР Груп " ЕООД, като заложеният период за създаване на системата е 45 дни. Към момента системата е построена и лабораториите и лечебните заведения в страната подават информация към нея. Предстои тя да бъде обвързвана с базите от данни на Националната здравноосигурителна каса, след което ще бъде осъществен повсеместен разбор на постъпилата информация.

Д-р Стоименов разяснява, че работата с подаване на информацията върви прекомерно мудно. Той акцентира значимостта тази система да проработи, защото този разбор ще даде ясна картина за обстановката, в която страната ни се намира във връзка с епидемията.

Лекарят е безапелационен, че достъпът до зелен документ на жителите с антитела допустимо най-скоро ще пресече търговията със зелени документи. Той уточни също, че АБВ застава зад учителите и тяхната синдикална организация и смята за редно коронавирус тестванията на учениците да се вършат във у дома, а не да се вменяват на учителите необикновени отговорности.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР