Системата ВАР отново беше на топа на устата след решаващите

...
Системата ВАР отново беше на топа на устата след решаващите
Коментари Харесай

УЕФА най-сетне нацелва ваксата с ВАР

Системата ВАР още веднъж беше на топа на устата след решаващите си намеси на последните два четвъртфинала от Шампионската лига в сряда, изключително в този сред Манчестър Сити и Тотнъм. „ Гражданите” се виждаха крайни спечелили в конфликта с трагичен гол на Рахим Стърлинг в добавеното време, но съдията Джунейт Чакър, който преди този момент беше зачел противоречив гол на Фернандо Йоренте, го анулира.

Днес две огромни имена в британското съдийство – Марк Клатънбърг и Кийф Хакет, бяха помолени да разясняват решенията на Чакър и ВАР за два от огромните вестници на Албиона и откликнаха. Представяме ви техните мнения в идващите редове.

„ Съдиите бяха прави да анулират късния гол на Рахим Стърлинг за Манчестър Сити и изобщо вечерта беше чудесна за системата ВАР.

Повторенията явно сочат, че Серхио Агуеро е в засада сега на отклоняването на топката от съотборника му Бернардо Силва към него. Помощник-съдията вярно остави флагчето си ниско долу в очакване на прегледа на обстановката, защото очевидно се е колебаел дали подаването не е пристигнало от халфа на „ шпорите” Кристиан Ериксен. Все отново е явно, че Силва отклонява към Агуеро. Някои може да тръгнат да спорят, че това допиране не е съзнателно, но това в тази ситуация няма никакво значение. Щом последното допиране на топката е от състезател на Сити, тогава Агуеро е в засада.



По-рано влизането в приложимост на ВАР за инспекцията и след това зачитането на гола на Фернандо Йоренте също беше приказен образец за потреблението на системата в най-хубавата светлина. В последна сметка справедливото решение бе взето. В сходен сериозен миг на мач от такова голямо значение е значимо съдията да получи втора опция да прегледа обстановката, откакто домакините твърдяха, че таранът на гостите е вкарал с ръка.

Ако топката бе влезнала непосредствено във вратата от ръката на испанеца, попадението щеше да бъде анулирано, в случай че ще и контактът да е бил неволен. Повторенията на занимателен каданс обаче явно демонстрират, че топката влиза в мрежата от горната част на бедрото на Йоренте. Имаше догатки, че топката е „ облизала” ръката му, но този контакт е прекомерно най-малък и надлежно незадоволително съображение, пък и завършващият удар е с бедрото, а не с ръката.

Понякога подлагаме на критика ВАР за използването му на занимателен каданс в положения за игра с ръка, но тук системата бе наложителна за потребление, с цел да се стигне до вярното извънредно решение.”

Марк Клатънбърг, „ Дейли Мейл”




„ Преглеждащият клипа арбитър не пожела да анулира гола на Фернандо Йоренте, по тази причина и поддържам решението той да бъде зачетен. Всъщност УЕФА показва тази седмица в Шампионската лига по какъв начин би трябвало да се употребява ВАР: на „ Етихад” реферът взе решението на основата на показани му около тъчлинията фрагменти.

Други ъгли сякаш демонстрират по-чист контакт с ръката на испанеца, до момента в който се измъкваше от своя надзирател и насочи центрираната от Киърън Трипър от ъглов удар топка към вратата. Аз обаче допускам, че видяното от арбитъра на монитора до терена не му дава изясненост при попадението на Йоренте. И въпреки всичко той взе вярното решение.

Тук излиза обаче въпросът какво ще се случи от идващия сезон. Роберто Росети – шефът на съдиите в УЕФА, сподели, че към този момент няма да бъде разрешен нито един гол след потребление на ръка. Бордът на интернационалната футболна асоциация, който дефинира разпоредбите на футбола, разгласи през март, че в бъдеще всяка игра с ръка ще бъде отсъждана в ущърб на всеки футболист, в случай че ръцете му се разпрострат „ оттатък естествения силует”, пък в случай че ще и да е несъзнателно.





Тази смяна в правилника ще бъде направена, с цел да разчисти тези постоянно срещани моменти на гневно оборване на положения заради своенравие в критерия. По-рано този сезон да вземем за пример видяхме изравнителен гол с ръка на Уили Боли от Уулвърхамптън Уондърърс още веднъж против Манчестър Сити, които по този начин бяха лишени от успеха.

От Борда и от УЕФА споделят, че съдиите се нуждаят от „ по-точно и в детайли дефиниране на това какво е игра с ръка” и че „ към този момент няма да бъде тачен гол, вкаран напряко от ръката или асистиран след преодоляване с ръка, в случай че ще и това деяние да е неволно”.

Снощи УЕФА нацели ваксата и съгласно мен по този начин към този момент се оперира с ВАР по точния метод. Употребата на екран до терена е жизненоважно изискване това да продължи да се случва. Крайното решение би трябвало да е на основния арбитър, а не на ВАР, както виждахме в Англия да се прави. Решението за анулация на гола на Стърлинг поради засада също бе точното.”
Кийф Хакет, „ Дейли Телеграф”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР