„Системата убива, системата е блокирала”, под този надслов ще протече

...
„Системата убива, системата е блокирала”, под този надслов ще протече
Коментари Харесай

Родителите на деца с увреждания отново излизат на протест


„ Системата убива, системата е блокирала”, под този надпис ще протече следващият народен митинг на майките на деца с увреждания след 120 дни палаткови лагери в страната. Според Кристина Николаева, която е измежду уредниците на митингите в цялата страна, има зародиш на промяна, само че като че ли ръководещите тупат топката. Майките упорстват да бъде признат импортираният в Народното събрание от омбудсмана закон за персоналната помощ.

Тя означи, че с измененията в закона за хората с увреждания въпреки всичко е залегнала концепцията за самостоятелна оценка на потребностите: "Все още не е направена група за правене на методологията, само че се надяваме самостоятелната оценка да се прави въз основата на ICF - стандарт за оценка на функционалността на хората с увреждания, признат от преди към 10 годни от СЗО ".

В известието до медиите за митинга на 2 октомври се споделя: "Тази зима още веднъж ще умрат изоставени, отхвърлени, гладни и унизени хиляди ", написа Дарик. Кристина Николаева напомни предходната зима: "Всички плакахме на новините за умрелите деца до умрелите си родители, излязоха вести за "Хризантема ", за това, което се случва с децата в центровете за настаняване от фамилен вид, както и с възрасни с увреждания. Ние и възрастните назоваваме деца, тъй като те и възрастни да станат, отново ще са си деца ".

Според нея до действителна промяна няма да се стигне: "Дори и да се работи сега с по този начин написаните закони, действителна промяна не може да се направи единствено в една област и единствено с един закон. Ако си приказваме за действителна промяна, би трябвало да стартираме от смяна на здравната експертиза, тъй като тя е заложена във всички закони. Тя не е обективна, тъй като не е заслужено по отношение на % ТЕЛК да определяш потребностите от поддръжка, тъй като не дават данни за функционалността, потребностите и действителните потребности на индивида. От друга страна, зимата наближава. По неофициални данни 3000 хора с увреждания предходната година са умряли през зимата поради увреждането и обществената политика, която се води към тази наша общественост - апетит, бедност, мраз, неспособност да обслужиш потребностите си, които са провокирани от увреждането ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР