Системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват

...
Системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват
Коментари Харесай

Лекарският съюз продължава да очаква проблеми заради електронните рецепти

Системата продължава да не е подготвена антибиотиците да се изписват единствено с електронна рецепта и след приключването на гратисния интервал за потребление редом на хартиена и е-рецепта. Това се споделя в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), изпратена до медиите. От 1 април медиците изписват антибиотици единствено с електронна рецепта.

Това се случи след приключването на гратисния интервал от три месеца и половина, в който те можеха да употребяват по желание хартиени или е-рецепти. Те бяха сменени напълно с електронни още на 16 октомври. След гледище на съсловните организации на лекарите и фармацевтите обаче и под натиска на пациентски сдружения месец по-късно министър председателят Николай Денков и здравният министър Христо Хинков се ангажираха да се допусне гратисен интервал до началото на април.

От БЛС в този момент още веднъж декларират, че не са срещу дигитализацията в опазването на здравето, " без обаче това да трансформира който и да е в нейни заложници ". Те упорстват за връщане към хибридния модел, при който се употребяват редом електронни и хартиени предписания - нещо, за което призоваваха и преди гратисния интервал.

" Очакваме още веднъж да настъпят съществени проблеми, от които най-големият пострадал ще бъде българският пациент ", се показва в позицията на БЛС. Оттам разясняват още, че предоставеният гратисен интервал не е бил употребен оправдано. " За тези над 4 месеца диалози сред Българския лекарски съюз и Министерство на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха извършени. А образуваната работна група по тематиката въобще не е започвала активност ", допълват медиците.

По думите им предоставената опция да се предписват електронни предписания през мобилното приложение даже и да няма интернет съгласуваност не взема решение поставените от тях проблеми.

" Все още не е решен въпросът, обвързван с следенето и контрола на лекарствените препарати у нас. Не е ясно и основана ли е система с информация в действително време за наличните в аптеките лекарствени артикули, която да е обвързвана с електронното приложение за издаване на електронни наставления ", пишат в позицията си от съсловната организация.

И питат още по какъв метод ще се прави електронно наставление на артикули от лекари, които нямат записано ЛЗ и/или електронен автограф, както и членовете на БЛС, които не практикуват (например пенсионерите) и не могат да се записват в системата и да издават ел. наставления.

Миналата седмица от Министерството на здравеопазването разясниха, че всички лекари и зъболекари, в това число и незабавните медици, могат да предписват е-рецепти с мобилното приложение eRx.

Активирането на всяко мобилно устройство обаче се удостоверява точно с квалифицирания електронен автограф на лекаря, както е разказано на уеб страницата, т.е. без подобен е-рецепти не могат да се подписват с приложението, което ги връща в изходна позиция.

Проверка сподели проблеми в дребните обитаеми места. Зъболекар от Великотърновско споделя по какъв начин изпраща пациентите си при персоналните им лекари, тъй като не може да се оправи с издаването на електронни предписания.

" В рамките на гратисния интервал не бяха осъществени и пилотните практики, в които напълно изписването на лекарства да бъде на електронни предписания, с цел да може да бъде тествана системата и проблемите да бъдат изчистени ", допълват още от съсловната организация на лекарите.

" За тези 5-6 месеца нито един път не се е събрала тази прословута работна група, която беше оповестена в кабинета на премиера. Не се промени нищо, също така, че " Информационно обслужване " разгласи, че е направило допустимо офлайн изписването, само че това е най-малкият проблем, разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на съюза доктор Иван Маджаров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР