Системата ни е подготвена и разполагаме с болници, които могат

...
Системата ни е подготвена и разполагаме с болници, които могат
Коментари Харесай

Проф. Николай Габровски: Системата ни е подготвена да реагира при една евентуална трагедия като тази в Израел

Системата ни е готова и разполагаме с лечебни заведения, които могат да отговорят на напор на голям брой потърпевши при една възможна покруса като тази в Израел. Това сподели неврохирургът и зам.-директор на " Н.И.Пирогов " проф. Николай Габровски в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

При сходни огромни нещастия, било то военни спорове, естествени бедствия или терористични офанзиви, има голям брой ранени, които имат потребност от помощ в доста малко време. В множеството случаи те са в сериозно положение, означи той. „ Едва ли може да поеме система, която може да поеме всички нуждаещи се от помощ. Но е доста значима положителната организация, с цел да бъдат избавени колкото се може повече животи. Сигурен съм, че сътрудниците в Израел са извънредно готови и вършат всичко допустимо в тази тенденция. Мисля, че нашата система като цяло също е подготвена. Периодично имаме, въпреки и в по-малък мащаб, произшествия, които са свързани най-вече с ПТП-та. Те постоянно са предизвикателство. Но имаме лечебни заведения с чудесно готови екипи, които са окомплектовани откъм експерти. В сходни случаи е належащо да има разнообразни експерти - ортопеди, хирурзи, травматолози, неврохирурзи. Но по-скоро съм положителен, че имаме лечебни заведения, които са готови да посрещнат един сходен случай ", уточни той.

По думите му в началото пандемията от COVID-19 е била огромен потрес за здравната система. " Изискваше се една сериозна пренастройка на метода на работа и разпоредбите в лечебните заведения. Но мисля, че системата се оправи добре ", безапелационен е той.

Професор Габровски увери, че няма нарастване на случаите на признатите с COVID-19 пациенти в болница. „ Няма скок на приетите в болница. Но е реалност, че има покачване на % на положителни проби. Той е знак за разпространяването на болестта. Може да се каже, че сега то се среща по-често. Но последните варианти на ковид протичат по-леко и с доста по-малко недоволства. Съответно по-малко хора имат потребност от болнично лекуване ", акцентира той.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР