„Системата на здравеопазване е доста консервативна и е нужна промяна.

...
„Системата на здравеопазване е доста консервативна и е нужна промяна.
Коментари Харесай

Ето как здравеопазването ни ще се подобри, а лекарствата ще поевтинеят

„ Системата на опазване на здравето е много консервативна и е нужна смяна. Може да се появи и трети вид, който да е по – добър. Затова се откри такава необятна полемика. Имаме неповторим късмет сега “, съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

„ Ние през вчерашния ден в своята презентация представихме главните правила, правила, резултати и цели, които чакаме. Основното в промяната е първокласен и нов надзор, рационализация на българското опазване на здравето и несъмнено, унищожаване на нерегламентираните заплащания “, съобщи той.

Министър Ананиев изясни какво ще покрива наложителна здравна застраховка от 12 лева. „ Няма съответен пакет, който да се финансира с тях. С тези 12 лева ние освен ще осигурим финансирането на главния пакет, а и финансиране на нови действия, които усъвършенстват здравето на българските жители. В момента, да вземем за пример, доста от клиничните пътеки са неодоценени “, изясни той.

„ Всичко това, което предлагаме има за цел възстановяване на опазването на здравето, на качеството, на здравето на българските жители. В основата на смяната има две неща – конкуренция и мощен надзор. Конкуренцията ще бъде сред застрахователят жителите. Контролът ще е нов вид пък. Функцията ще се извършва от НЗОК, пациента и застрахователното сдружение. Благодарение на контролните функционалности ще се стигне и до понижаване на цените на медикаментите, които сега са извънредно скъпи “, сподели още здравният министър.

На въпрос ще се трансформира ли пациентът в парче месо за застрахователните сдружения, той отговори, че това е неуместно съпоставяне и няма по какъв начин да се случи.

„ Наистина здравната система сега е недофинансирана, само че ние с нашето предложение вършим крачка напред. Няма страна, в която всичко да е наред, въпросът е по какъв начин се употребяват средствата “, заключи Кирил Ананиев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР