Система за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии ще бъде

...
Коментари Харесай

„Девня Цимент” ще внедри система за утилизиране на въглеродни емисии


Система за хващане и утилизиране на въглеродни излъчвания ще бъде конфигурирана към високотехнологичния цех за произвеждане на клинкер и цимент в Девня
(снимка: Девня Цимент АД)

  Първи български план за хващане и утилизиране на въглеродни излъчвания печели финансиране от Фонда за нововъведения към Европейския съюз. ANRAV на Девня Цимент АД е измежду 17-те плана, които получават финансиране от фонда.

Проектът има за цел да понижи доста въглеродните излъчвания от лично и освен произвеждане, като по този начин ще повлияе на локално и национално равнище и ще спомогне за реализиране на въглеродните цели на страната ни, обявиха от Девня Цимент.
още по темата
Фондът за нововъведения е една от най-големите стратегии за финансиране на новаторски нисковъглеродни технологии, които са в основата на индустриални решения, подкрепящи прехода към въглеродно неутрална  Европа.

ANRAV на Девня Цимент е първият български план, спечелил финансиране от Фонда и първият на Балканите за хващане и утилизиране на въглеродни излъчвания от промишлеността.

„ Успяхме да се преборим с над 140 плана и показахме на оценителите, че сходен план има смисъл точно в България. По-голямата част от екипа, подготвил кандидатурата на ANRAV, е български и работи освен за спечелването на плана, а и за идеята – да осъществяваме новаторска технология за хващане и утилизиране на въглеродни излъчвания точно в България ”, сподели Михаил Полендаков, изпълнителен шеф на „ Девня Цимент ” АД.

Проектът ще бъде финансиран от Фонда за нововъведения със 190 милиона евро, като останалата част от инвестицията се поема от частно финансиране. Като последна инвестиция това ще е една от най-големите за страната в последните години.

„ Девня Цимент ” АД е част от международната група ХайделбергЦимент Груп. Проектът ANRAV е един от първите и максимален по мащаба си за групата до този миг. Планира се системата за хващане на въглеродни излъчвания да бъде издигната и конфигурирана към високотехнологичния цех за произвеждане на клинкер и цимент на сдружението в град Девня.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР