Система за смарт-коли знае за колко време ще привлече вниманието

...
Система за смарт-коли знае за колко време ще привлече вниманието
Коментари Харесай

Умни камери в колата “разбират” какви глупости вършим зад волана

Система за смарт-коли знае за какъв брой време ще притегли вниманието на лидера

Камерата освен разпознава позицията на тялото, само че и “вижда” предметите в близост. Фото: М. Зенш / Fraunhofer IOSB
Повечето камери в купетата на колите имат за задача, благодарение на изкуствен интелект, да „ виждат “ по кое време лидерът е изтощен. Но тази усъвършенствана система от камери даже знае по кое време водачът си гледа телефона или написа текстови известия, до момента в който е зад кормилото.
Разработката е на откриватели от Института Фраунхофер. Тяхната цел била да накарат камерата да схваща какво прави лидерът във всеки миг, до момента в който е зад кормилото. Това може да усъвършенства сигурността на полуавтономните функционалности за шофиране.

Факт е, че няма налична система за самоуправление, която да се оправи сама с всяка пътна обстановка. Непредвидени обстановки като ремонтни активност или злополуки, та даже и шофирането в претъпканата част на центъра на огромен град нормално изискват лидерът да поеме контрола над автомобила. Но тази картина има своите уловки. В идеалния случай водачът в полуавтономно транспортно средство постоянно следи пътната конюнктура с цялостно внимание и постоянно е подготвен да се намеси във всеки момент, когато може да се наложи да поеме контрола над транспортното средство. В действителността обаче се случва друго. Човекът може да си гледа телефона, да написа текстово известие, да си отпива от кафето. И в случай че тъкмо в този миг самостоятелната система би трябвало да съобщи контрола на транспортното средство, в действителност няма кой д го поеме съответно.

Именно тези обстановки са подтикнали откривателите от Института по оптроника, систематични технологии и употреба на изображения Фраунхофер да разширят опциите на камерите в колата. Вместо просто да подава сигнали, когато наподобява, че водачът заспива, новата система употребява различаване на изображения благодарение на неестествен разсъдък, с цел да конструира дигитален „ скелет “ на лидера. Анализът на настоящата поза на лидера на база цифровия скелет дава задоволително детайлности, с цел да може системата да интерпретира тъкмо какво прави лидерът. Допълнителното различаване на обекти пък следи за местоположението на движимости като смарт телефони или чаша за кафе.

Когато двете се съчетаят, транспортното средство може да „ знае “ дали водачът следи пътя или е заплеснат от други действия като изпращане на текстови известия, хранене или взаимоотношение с други пасажери в транспортното средство. Като следи какво прави лидерът, полуавтономна система за шофиране може да дефинира евентуално какъв брой време би лишило, с цел да накара лидера да върне вниманието си върху пътя и шофирането – с цел да вземе това поради, когато се наложи да върне контрола над транспортното средство на индивидите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР