Система от интелигентни сензори ще следят от днес качеството на

...
Система от интелигентни сензори ще следят от днес качеството на
Коментари Харесай

22 интелигентни станции следят от днес качеството на въздуха в София

Система от интелигентни датчици ще наблюдават от през днешния ден качеството на въздуха в София. 22 интелигенти станции, ситуирани във всички региони на столицата, ще подават всеки час информация за стойностите на фините прахови частици, азотния диоксид, озона, въглеродния окис и серен диоксид, обясниха от общината. Гражданите могат да наблюдават платформа Open Data в интернет на адрес - platform.airthings-project.com. 

„ Целта е посредством тях да се опитаме оптимално да добием данни, които бихме могли в бъдеще да използваме за вземането на управнически решения за чистотата на въздуха. Трябва да минат четири сезона, с цел да може датчиците да натрупат задоволително информация. Междувременно Столичната община ще е анализирала част от тези данни, ще е намерила равностойност сред данните на датчиците на общината и на автоматизираните станции. Когато забележим какви са действителните благоприятни условия те да бъдат съпоставени, тогава ще предложим на вниманието на Столичния общински съвет да вземе решение дали те ще бъдат употребявани или не. Това не е решение, което Столична община ще вземе сама, тъй като то визира живота на над 1,5 млн. поданици на града “, изясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Европейският план „ Ефективно потребление на новите технологии за чист атмосферен въздух “ (AIRTHINGS) е финансиран по Програма „ Балкани - Средиземно море “ (2014 - 2020) на Европейски Съюз и е с дълготрайност 24 месеца, считано от 1 декември 2017 година Общата стойност на плана, който обгръща София, Солун, Никозия, Тирана и Охрид е на стойност 1,4 млн. евро. За София финансирането е 481 000 евро. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР