Сирийският шарже д`афер в Хартум каза това пред медия в

...
Сирийският шарже д`афер в Хартум каза това пред медия в
Коментари Харесай

Дипломат: Петнайсет сирийци са били убити при сблъсъците в Судан

Сирийският шарже д`афер в Хартум сподели това пред медия в родината си. Няма ранени сирийци и всички сирийски дипломати в Судан са невредими, добави той.

До момента Англия е евакуирала от Судан 536 чужденци с 6 полета, заяви в това време Форин офис.

Страната стартира интервенцията във вторник. Първите британци се завърнаха в родината си от Судан през вчерашния ден.

По данни на държавното управление на премиера Риши Сунак в северноафриканската страна има към 4 хиляди английски жители.

Канада ще изпрати в Судан към 200 бойци, с цел да координират евакуационната интервенция, съобщи още Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция, като се базира на министърката на защитата Анита Ананд.

До момента са евакуирани почти 180 канадци, само че от други страни. Канада желае да организира лична интервенция, изясни Ананд.

В Судан има общо към 1800 канадски жители. 700 от тях са поискали помощ от канадското министерство на външните работи.

Стотици хора бяха убити при сраженията, които избухнаха този месец в Судан сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка. Много чужденци бяха блокирани в страната, отбелязва Ройтерс.

В момента е в действие съглашение за преустановяване на огъня сред двете страни в спора. Има спорни известия за неговото съблюдаване.

Междувременно високопоставени немски политически източници упрекнаха Англия, че е забавила опитите на други страни да изтеглят жителите си от страната след експлоадирането на сраженията сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка, заяви Би Би Си.

Снимка: БТА/АР

Британски бойци пристигнали в северноафриканската страна през уикенда без авансово позволение от нейните въоръжени сили. Това разгневило суданската войска и тя забранила достъпа до летище северно от столицата Хартум, откъдето Германия и други страни възнамерявали да изтеглят свои жители, разказали пред Би Би Си цитираните неназовани източници.

Според един от тях английските военни били принудени да платят пари, преди да отпътуват от Судан.

Попитан за какво Англия е съумяла да изтегля личния състав на посолството си още в събота, до момента в който немските полети са почнали едвам в неделя, министърът на защитата на Германия Борис Писториус сподели: " Как да го кажа дипломатично? Те подцениха това, което суданците бяха разпоредили. "

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок не загатна категорично Англия, само че разкритикува страните, които съгласно нея са изоставили своите жители и са се съсредоточили върху спасяването единствено на дипломатическия си личен състав.

Британското министерство на защитата отхвърли да е забавило евакуационните интервенции на други страни. " Предположението, че напъните на Англия да изтегля личния състав на посолството си от Судан през уикенда са забавили проектите на Германия, не е правилно ", сподели негов представител.

Междувременно немската задача към този момент завърши. Страната изтегля с шест полета от въпросното летище над 700 души, измежду които към 200 германци. Останалите са жители на 30 страни, в това число Англия, отбелязва Би Би Си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР