Сирийският президент Башар Асад пристигна в Саудитска Арабия, за да

...
Сирийският президент Башар Асад пристигна в Саудитска Арабия, за да
Коментари Харесай

Обрат за Сирия: Асад се завръща в Арабската лига след 12 години изолация

Сирийският президент Башар Асад дойде в Саудитска Арабия, с цел да взе участие в Арабската среща на върха, заяви Reuters.

Очаква се на високопоставения конгрес той да беседва с водачи, които години наред го отбягваха, добавя организацията.

Това е сериозна смяна в политиката, на която се опълчват Съединени американски щати и други западни сили. Изолиран от множеството арабски страни след потушаването на митингите против ръководството му през 2011 година и последвалата революция, в която починаха 350 000 души, повторното приемане на Асад в блока може би е знак, че леденият интервал завършва.

При идването си в Джеда – града хазаин, Асад беше посрещнат от заместник-управителя на Мека принц Бадр бин Султан и генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт.

След това Асад, съпроводен от делегация с други сирийски публични лица, беше съпроводен до приемната зала на кралския терминал, където организира къс диалог с принц Бадр и Абул Гейт.

По стените на залата бяха окачени великански портрети на създателя на Саудитска Арабия крал Абдулазиз, крал Салман и престолонаследника Мохамед бин Салман, отбелязва Reuters.

Съединени американски щати остават в точката на заледяване

Преди началото на събитието Съединени американски щати още веднъж се оповестиха срещу нормализирането на връзките с Дамаск.

" Не считаме, че на Сирия би трябвало да бъде разрешено да влезе още веднъж в Арабската лига ", съобщи пред кореспонденти във Вашингтон заместник-говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател, като добави, че глобите не би трябвало да бъдат отменяни.

" Що се отнася до нормализирането, ние не поддържаме нормализирането на връзките с режима на Асад и не поддържаме нашите сътрудници да вършат това. "

Но Пател добави, че " имаме редица общи цели ", като да вземем за пример връщането вкъщи на Остин Тайс, някогашен американски морски пехотинец и публицист, който беше похитен в Сирия през 2012 година

Миналата седмица двупартийна група американски законодатели показа законопроект, чиято цел е да забрани признаването на Асад от Съединени американски щати за президент на Сирия и да усили опциите на Вашингтон да постанова наказания, добавя Reuters.

Присъствието на Асад на срещата на върха в Саудитска Арабия бележи незабравим поврат в ориста на сирийския водач, който тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова " животно " поради потреблението на химически оръжия през 2018 година - обвиняване, което той непрекъснато отхвърляше, напомня организацията.

След началото на войната Асад рядко напускаше Сирия, като посети само Иран и Русия до 2022 година, когато реализира аудиенция в Обединените арабски емирства - първото му пътешестване до арабска страна от 2011 година насам.

" Безплатна премия за един военнопрестъпник "

Обширни територии в Сирия обаче остават отвън неговия надзор.

Турските сили са ситуирани в огромна част от северозападната част на страната, която към момента е в ръцете на бунтовниците, до момента в който водените от кюрдите групи управляват източната и североизточната част, в това число петролните полета на Сирия, с поддръжката на разположените там американски сили.

Салем ал-Меслит, основна фигура в сирийската политическа съпротива против Асад, написа в Twitter, че наличието му на срещата на Арабската лига е " безвъзмездна премия за един военнопрестъпник ".

Завръщането на Асад в арабското общество е част от по-широка наклонност в Близкия изток, където съперниците подхващат стъпки за възобновяване на връзките, обтегнати от години на спорове и съревнование.

В продължение на години Саудитска Арабия, Катар и други страни подкрепяха бунтовниците против Асад. Но сирийската войска, подкрепяна от Русия и Иран, си върна контрола над по-голямата част от страната.

Макар че арабските страни показват последователност към Асад, те към момента упорстват той да ограничи процъфтяващата търговия с опиати в Сирия и да разреши на бежанците от войната да се завърнат, отбелязва Reuters.

Деликатната позиция на Катар

Саудитска Арабия употребява въздействието си върху членовете на Арабската лига, с цел да ги накара да върнат Сирия, разяснява Джорджо Кафиеро, основен изпълнителен шеф на Gulf State Analytics.

" Катар не искаше да играе никаква обструктивна роля, която би рискувала да разгневи управлението в Рияд и други арабски столици ", добавя той.

Според анализатори, смяната в позицията на Доха във връзка с Сирия е знак, че тя може би понижава в миналото амбициозната си районна външна политика, с цел да избегне предизвикването на гнева на най-мощните си съседи. Катар последователно възвърне връзките си със Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

В началото на 2021 година те се споразумяха да прекратят траялия 3,5 години протест, натрапен поради обвинявания, че Доха поддържа тероризма, макар че Катар отхвърля обвиняванията.

Благодарение на благосъстоянието си от природен газ страната играе основна роля в международните стопанска система и геополитика. Тя приема американски войски, финансира авторитетната новинарска мрежа " Ал Джазира " и посредничи в спорове.

Миналогодишното Световно състезание по футбол се разглеждаше като проява на мека дипломация, добавя още Reuters.

Катар декларира, че външната й политика е " твърдо самостоятелна " и се стреми " да реализира консенсус в Персийския залив и в по-широкия арабски район посредством градивен разговор, който не компрометира външната ни политика ", разяснява катарски посланик.

" По тази причина Катар реши да не блокира повторното приемане на Сирия в Арабската лига, само че не е нормализирал връзките си със сирийския режим ", сподели служителят.

Когато през 2013 година Катар позволи основаването на посолство на опозицията, Доха беше основният проектант на възходящия арабски консенсус, който изолира Асад и усили поддръжката за неговите съперници.

Доха и Вашингтон работиха дружно, с цел да се опитат да провеждат интернационално изпитание против Асад и да разработят опция, изяснява Джошуа Ландис, специалист по Сирия и шеф на Центъра за близкоизточни проучвания в Университета на Оклахома.

Катар окачестви Сирийската национална коалиция като държавно управление в заточение, като им даде мястото на Сирия в Арабската лига и откри задача в Доха наоколо до други посолства.

Няколко страни от Персийския залив, измежду които Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, започнаха да поддържат размирен групи, борещи се за свалянето на Асад от власт.

" Катар допусна, че гражданската война ще докара до свалянето на династията на Асад, което не се случи ", споделя Мехран Камрава, професор по държавни науки в университета " Джорджтаун " в Катар.

Асад си възвърна контрола над огромна част от Сирия благодарение на Иран и Русия, само че стотици хиляди хора починаха във войната, милиони избягаха от страната, а Сирия остава разпокъсана, а стопанската система ѝ е в руини.

Тъй като сирийското антиасадовско придвижване загуби позиции, " Саудитска Арабия и ОАЕ трансформираха най-драстично политиката си, само че Катар не го направи ", добавя Камрава.

Колко ще издържи арабският консенсус

Първоначално Катар се опълчи на напъните на Саудитска Арабия тази пролет да събере поддръжка за повторното приемане на Сирия в Арабската лига след отстраняването ѝ през 2011 година

Три седмици по-късно обаче Катар се съгласи с решението на Лигата да одобри Сирия. Министерството на външните работи съобщи, че не желае да бъде спънка за арабския консенсус.

Анализаторите обаче се питат какъв брой дълго Доха може да поддържа тази позиция. Катар " прелестно схваща, че е изгубил, само че желае да бъде последната страна, която ще възстановява връзките си със Сирия ", допълват анализатори на връзките в Персийския залив.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР