Сирийският президент Башар Асад посети Оман в понеделник - първото

...
Сирийският президент Башар Асад посети Оман в понеделник - първото
Коментари Харесай

Башар Асад посети Оман


Сирийският президент Башар Асад посети Оман в понеделник - първото му публично посещаване в страната от Персийския залив след повече от десетилетие революция в страната, заяви оманското външно министерство.

Еднодневното пътешестване за среща със султан Хайтам бин Тарек се състоя две седмици след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което засегна Югоизточна Турция и Северна Сирия и лиши живота на повече от 44 000 души в двете страни, напомня Агенция Франс Прес.

Земетресението провокира арабски митинги против изолираното в интернационален проект държавно управление на Асад, което беше изключено от Арабската лига след експлоадирането на войната през 2011 година

Султан Хайтам и Асад " организираха публични диалози " в кралския замък в Маскат, се споделя в изказване на външното министерство на Оман.
 Повече от 46 000 души са към този момент жертвите в Турция и Сирия
Повече от 46 000 души са към този момент жертвите в Турция и Сирия

Вероятно избавителната интервенция завършва довечера

Двамата водачи разискаха районни въпроси и двустранните връзки, преди да проведат " среща на четири очи " , се споделя в изказването, без да се прецизират детайлности.

За разлика от други арабски страни от Персийския залив, Оман в никакъв случай не е прекъсвал дипломатическите си връзки с Дамаск .

През 2018 година Обединените арабски емирства и Бахрейн възвърнаха връзките си с държавното управление на Асад.

Миналата година Асад посети ОАЕ в първото си пътешестване до арабска страна от началото на войната, последвано едвам от визитата в Оман в понеделник.

Анализаторите настояват, че дипломатическият подтик, подбуден от напъните за оказване на помощ след земетресението, би могъл да ускори връзките на Асад с други страни в Близкия изток, които до момента са се противопоставяли на нормализирането.

Външният министър на Саудитска Арабия съобщи в събота, че в арабския свят се построява консенсус, че е нужен нов метод към Сирия за справяне с филантропични криз и, в това число земетресението.
 За Европейски Съюз е
За Европейски Съюз е " безусловно незаслужено " да го упрекват, че не оказва помощ на Сирия

Призовава Дамаск да не политизира доставката на филантропична помощ

" Статуквото не работи и... би трябвало да намерим някакъв различен метод ", съобщи принц Фейсал бин Фархан на Мюнхенската конференция по сигурността.

" Какъв е този метод, към момента се формулира ", сподели принц Фейсал бин Фархан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР