Сирийският президент Башар Асад одобрил използването на хлор в офанзивата

...
Сирийският президент Башар Асад одобрил използването на хлор в офанзивата
Коментари Харесай

Асад бил готов за химическа атака

Сирийският президент Башар Асад одобрил потреблението на хлор в офанзивата в Идлиб – последният метежен бастион в страната, настояват анонимни източници от американското разузнаване пред в. “Уолстрийт джърнъл ”. Асад бил подготвен да нападна с химическо оръжие, макар заканите на Доналд Тръмп за ответни ограничения и макар мнението на Запада, че успеха му в гражданския спор е “неминуема ”.

Не е ясно и дали US отговорът няма да включи удари по сили на Русия и Иран в района, с чиято помощ Дамаск обърна хода на гражданската война. През последните няколко дни съветска и сирийска авиация бомбардира интензивно Идлиб, макар апели на Тръмп “да бъде избегната филантропична злополука ”.

Информацията на “Уолстрийт джърнъл ” идва, откакто от седмици Русия предизвестява, че в северозападната провинция се готви провокация с химически боеприпас, виновността за която да бъде хвърлена върху държавните сили. Днес съветският зам. външен министър Олег Сиромолотов увери, че терористите в Идлиб имат опция да основат химически муниции и получават помощ от чужбина.
 Лидерката на немските социалдемократи Андреа Налес отхвърли изрично присъединяване на Берлин в сирийския спор. Лидерката на немските социалдемократи Андреа Налес отхвърли изрично присъединяване на Берлин в сирийския спор.
По данни на в. “Билд ” немското военно министерство е в договаряния с Пентагона за разработване на проект за присъединяване на Бундесвера в възможни въздушни удари дружно с американски, английски и френски сили по сирийски цели. Подобен алианс за офанзиви против режима в Дамаск може да бъде образуван единствено при положение на потребление на химическо оръжие от Асад. През април Германия не се включи в коалиция на Вашингтон, Лондон и Париж, която нападна в Сирия след хипотетична химическа офанзива в Дума с десетки жертви.

Новината провокира политическа стихия в Берлин. Андреа Налес, лидерка на социалдемократите, които са съдружен сътрудник на канцлерката Ангела Меркел, съобщи, че нейната партия няма да утвърди никакво немско присъединяване в спора в Сирия.

В неделя съветски военни обявиха, че US самолети Ф-15 са пуснали фосфорни бомби над източната сирийска провинция Дейр аз Зур. Мишена било селището Хаджин – последната цитадела на “Ислямска страна ”. Пентагонът отхвърли да е употребявал фосфорни муниции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР