Сирийските демократични сили (СДС), които се ръководят от кюрдските сили,

...
Сирийските демократични сили (СДС), които се ръководят от кюрдските сили,
Коментари Харесай

Кюрд откраднал бельо от Багдади, за да са сигурни, че той е мъртвият

Сирийските демократични сили (СДС), които се управляват от кюрдските сили, настояват, че техен разузнавач е откраднал долни дрехи на Абу Бакр ал Багдади, което е било употребявано за ДНК тест за доказване на самоличността му преди интервенцията.

Известно е, че Багдади се самоуби по време на нападението. Той се е самовзривил, когато американски бойци са се доближавали до него, сподели в неделя президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Бельото е било взето, " с цел да сме сигурни (100 процента), че това в действителност е самият Ал Багдади ", съобщи кюрдски водач, представен от Би Би Си и dir.bg.

Старши консултант от Съюз на демократичните сили Полат Кан акцентира, че техният източник е играл жизненоважна роля в следенето на местоположението на водача на Ислямска страна (ИС) преди интервенцията на американските специфични сили в Сирия.

Доналд Тръмп обаче омаловажи ролята на кюрдските сили. При оповестяването на интервенцията на 27 октомври Тръмп сподели, че кюрдите са дали " потребна " информация, само че добави, че въобще не са изпълнявали " военна роля ".

Полат Кан упорства в Туитър обаче, че Съюз на демократичните сили са играли значима роля в нападението.

Каква е била ролята на кюрдите от Съюз на демократичните сили

" Цялото разузнаване и достъпът до Ал Багдади, както и разкриването на неговото местонахождение бяха резултат от нашата работа. Източникът ни изигра роля в изпращане на координати, ориентиране на кацането, присъединяване в интервенцията и реализиране на триумф до последната минута ", твърди той.

Кан добави, че Съюз на демократичните сили са работили с Централно разузнавателно управление на САЩ за следене на Багдади от 15 май и са разкрили, че главатарят на ИД се укрива в провинция Идлиб, където бе осъществена акцията.

Източникът, споделя Кан, схванал, че Багдади е на път да се реалокира на ново място в Джараблус.

" Всички въоръжени групи към село Бариша бяха терористи от Даеш ( " Ислямска страна " ), настоящи под разнообразни имена. При десантната интервенция бяха нападнати всички техни военни постове и позиции ", прибавя кюрдският водач, представен и от Ройтерс, като акцентира също, че решението за елиминиране на Ал Багдади е било взето преди повече от месец. " Обаче изтеглянето на Съединени американски щати и турската инвазия ни накараха да спрем специфичните си интервенции, в това число преследването на Ал Багдади. Турската инвазия аргументи закъснение на интервенцията. "

Както е известно Съюз на демократичните сили са основни съдружници на Съединени американски щати в борбата против " Ислямска страна ", само че по-рано този месец Тръмп изтегли американските войски от Северна Сирия. Според анализатори изтеглянето на Съединени американски щати в реалност даде зелена светлина на Турция да стартира трансгранично нахлуване над района.

Американски военни подразделения обаче са струпани сега в Източна Сирия, с цел да пазят петролните полета от ислямистите от ИД след убийството на Багдади. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР